Za poslední týden přibylo v Praze 20 případů spalniček. Celkem v Česku onemocnělo už 370 lidí

25. březen 2019 12:16

Dvacet nových případů spalniček za poslední týden evidují pražští hygienici. Celkem už v Praze onemocnělo 126 lidí. Jde o vůbec největší nárůst od začátku epidemie. Tu vyhlásila hygienická stanice na začátku roku 2018. Podle údajů hygieny jsou zasaženy všechny městské části i věkové skupiny.

Polovinu nových pacientů podle statistik pražské hygienické stanice tvoří lidé mezi 20 a 40 lety. Ani u jednoho z nich se hygienikům nepodařilo zjistit, jestli byli očkovaní. V hlavním měste je už teď víc evidovaných případů, než za celý loňský rok. Totéž platí i pro celou republiku. Celkově už v Česku letos onemocnělo spalničkami skoro 370 lidí.

Za celý loňský rok v Praze spalničkami onemocnělo 103 lidí. Od začátku epidemického výskytu spalniček, tj. od začátku roku 2018 až dosud je v metropoli pražskými hygienicky evidováno 229 hlášených a potvrzených případů. Hygienici zároveň zajišťovali protiepidemická opatření u 1925 osob, které byly v kontaktu s nemocnými. Celkem 830 lidí mělo uložený lékařský dohled nebo karanténu.

Spustit audio