Za domácími i exotickými zvířaty do nového zooparku v Nehvizdech u Prahy. Mají tu přes 120 druhů

6. červenec 2023

Nový zoopark v Nehvizdech u Prahy obývají želvák Otík, koza Máňa, pštrosi i vzácní plameňáci. Venkovní expozice exotických ptáků jsou sice zasíťované, ale některé můžete zblízka prozkoumat. Vlézt můžete také k miniaturním slepičkám do kurníku, do holubníku nebo do chaloupky s výběhem pro králíky.

Jiří Glatt je místní zastupitel za Starosty a nezávislé (STAN), ale celý život pracoval v zemědělství. V Nehvizdech u Prahy choval koně i další zvířata. Děti z místních škol a školek k němu často chodily na prohlídky. Jako člen Klubu přátel exotického ptactva má blízko k cizokrajným ptákům a zaměřuje se i na miniaturní koně.

Zhruba před dvěma lety ho napadlo vybudovat na kraji obce nový zoopark. V současné době zde návštěvníci najdou více než 120 druhů zvířat, mimo jiné také želvy, klokany a lemury.

Chovatel spolupracuje s několika zoologickými zahradami v naší republice, a tak ve velkoryse navržených voliérách uslyšíte koncertovat hejno plameňáků, zazpívá vám labuť černokrká, uvidíte několik druhů sov, volavky anebo můžete sledovat krmení čápa marabu.

Když budete mít štěstí, tak potkáte na procházce i mládě emu hnědého. Místo samce, který u tohoto druhu o mláďata běžně pečuje, museli nastoupit chovatelé.

Klub přátel exotického ptactva Jiřího Glatta za rok 2021 dokonce ocenil putovním pohárem Svatopluka Vlasáka za odchov sokolíků malých. Další vzácní ptáci právě hnízdí skrytí v rákosí kolem rybníčků a potůčků ve voliérách.

Zoopark Nehvizdy - lemura tmavého nahrávací přístroj velmi zajímal

Pokud se do nedávno otevřeného zooparku chystáte, rozhodně děti nestrojte jako do divadla. Zejména nejmenší návštěvníci totiž nadšeně prozkoumávají každý kout v kontaktní zoo. Čekají vás tam výběhy z kozami, koňmi a pštrosy, daňčí obora a několik chaloupek, kam můžete vstoupit a pohladit si králíka, morče, holuby nebo miniaturní slepičku.

Součástí parku je také venkovní herna s trampolínou, kde se vyřádí dorost všech věkových kategorií. Na výběr jsou vzdělávací programy jak pro běžné návštěvníky, tak i pro mateřské, základní a střední školy, jejichž součástí je také možnost krmení některých zvířat.

Zoopark Nehvizdy - krmení čápa marabu

V hlavní sezóně od dubna do října je Zoopark Nehvizdy otevřen každý den od 10 do 18 hodin. Vypravit se tam můžete příměstským autobusem ze stanice metra Černý Most. Z autobusové zastávky u kostela v Nehvizdech do zooparku dojdete zhruba za čtvrt hodiny. Pokud pojedete vlastním vozem, můžete zaparkovat hned u vchodu do areálu.

Spustit audio