Za akci StB Asanace jde za mříže jediný obžalovaný

5. prosinec 2003

Deset trestů si od soudu odnesli bývalí příslušníci komunistické státní bezpečnosti zapojení do akce Asanace. Jeden půjde do vězení na tři roky a dalších devět dostalo podmínku. Akcí Asanace se na přelomu 70. a 80. let snažila StB donutit vytipované odpůrce režimu hlavně z řad Charty 77 k dobrovolnému opuštění republiky.

Mužem, který půjde do vězení, je dnes 52letý Petr Žák, už dříve odsouzený k 5,5 roku odnětí svobody za jinou trestnou činnost, a tak ve vězení stráví 8 let. Státní zástupkyně Jana Herzigová je spokojena: "Řekla bych, že nad rámec svých pracovních povinností se zúčastnil různých úkonů v podobě domovních prohlídek, výslechů manželů Čeřovských, výhrůžek a podobně. Na místě je proto nepodmíněný trest."

Žák ale bude pykat v mírnější věznici, rozhodla dnes soudkyně Kateřina Kohoutková. Ostatní dostali podmínku hlavně kvůli jejich vysokému věku a zdravotnímu stavu."Součástí spisu jsou lékařské zprávy a s výjimkou pana Žáka není zravotní stav příznivý," uvedla Kohoutková.

S trestem pro Žáka není příliš spokojený poškozený Zbyněk Čeřovský: "Myslím, že ten trest je minimální." Žák, bývalý šéf odboru boje s vnitřním nepřítelem na krajské správě v Hradci Králové, se jednání neúčastnil. Prostřednictvím svého obhájce se ale proti rozsudku odvolal.

Za Asanaci byli loni odsouzeni k podmíněným trestům čtyři vysocí funkcionáři předlistopadového federálního ministerstva vnitra. Tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina, který akci Asanace nařídil, byl souzen v samostatném procesu. Letos v lednu však zemřel.

autoři: Marek Janáč , mkp
Spustit audio