Z vyhlídky v zahradách Pražského hradu se rád rozhlížel prezident Masaryk

Na svahu nad Horním Jelením příkopem na Hradě, poblíž prezidentské vily, objevíte Masarykovu vyhlídku. Vybudovaná byla v letech 1922-24 podle návrhu slovinského architekta Josipa Plečnika. Má tvar bastionu. Zchátralá vyhlídka v polovině devadesátých let minulého století prošla kompletní rekonstrukcí.

Na vyhlídku můžete vystoupat jednou z vinic. „Tato vinice má spíš symbolický význam,“ říká historik architektury Zdeněk Lukeš, „Plečnik vysazením révy na jižních svazích chtěl dokázat, že se tu v minulosti vínu dařilo.“ Vytvořil terasovou vinici, která směřuje ke staleté lípě, pod níž kdysi sedával prezident Masaryk. „Plečnik tady vytvořil vyhlídku proto, že je odtud z nezvyklého úhlu krásně vidět areál Pražského hradu,“ dodává Zdeněk Lukeš.

Další osudy vyhlídky byly neveselé, po válce, až do roku 1989 o ni nikdo nepečoval, obyčejní lidé sem neměli přístup, procházeli se tu maximálně vojáci. Schodiště, zdi, ozdobné prvky byly poničené, polorozpadlé. Na destrukci se podepsalo i to, že část zdí byla původně z betonu, ten popraskal, natekla do něj voda a zdi potrhala. Část se úplně sesunula do Jeleního příkopu.

Vyhlídku se nakonec podařilo zachránit. Celá rekonstrukce byla dokončena na podzim 1996, k derniéře výstavy Plečnika na Pražském hradě. O deset let později přibyla cesta, která vede svahem z Horního Jeleního příkopu přímo na vyhlídku. Když se z Masarykovy vyhlídky podíváte jihovýchodním směrem, vidíte katedrálu sv. Víta. Ale zahlédnete odtud i další dominanty, od Šternberského paláce, Arcibiskupského paláce, přes Petřínskou rozhlednu, Toskánský palác, palác Hradní stráže, až po vpravo stojící Loretu, Dientzenhoferův kostel sv. Jana Nepomuckého a za ním stojící Černínský palác. „Je to vlastně taková přehlídka architektury Hradčan,“ říká architekt Zdeněk Lukeš.

Nejhezčí cesta na Masarykovu vyhlídku vede obnovenou vinicí
Pod touto lípou rád sedával prezident Masaryk, říká architekt Zdeněk Lukeš
Spustit audio