Z Národního divadla jsem odcházel s dobrým pocitem a s láskou k lidem i souboru, říká režisér Petr Zuska

30. listopad 2019

Choreograf a režisér Petr Zuska přiblížil, jaké je jeho nové představení v Pražském komorním baletu Carmina Vetera. Zavzpomínal i na těžký odchod z Národního divadla.

„Carmina Vetera je název celého večera, který je složen ze čtyř věcí. Vymyslel jsem to já, líbilo se mi to a je to v podstatě v latině, znamená to „Staré písně“,“ vysvětluje Petr Zuska.

Pro Pražský komorní balet Petr Zuska na jaře připravil inscenaci Kytici. A jelikož se představení povedlo, požádali ho o nějakou další novinku na podzim. „Řekl jsem, že celou novou věc dělat nemůžu. Nicméně jsem jim navrhnul, že by se dal dát dohromady večer, který se bude sestávat z některých mých starších věcí a že jednu krátkou udělám novou.“

Z Národního divadla odešel po 15 letech 

Petr Zuska odešel v roce 2017 z Národního divadla. „Nebylo to úplně jednoduché, ač jsem to byl já, kdo tenhle krok udělal. Nebylo to rozhodně kvůli tomu, že mi něco zásadně vadilo, měl jsem pocit, že 15 let stačí, že by měl přijít čerstvý vítr. Odcházel jsem s dobrým pocitem a s láskou k lidem a souboru.“ Nyní je na volné noze, ale přiznává, že občas mu je po divadle smutno. „Pochopitelně jsem věděl, že přijdou splíny, že přijdou pocity osamocení, protože 15 let je dlouhá doba, to je jako kdyby člověk opouštěl po 15 letech ženu,“

Nejraději vzpomíná na své kolegy a celý soubor. „Nechci, aby to znělo jako vychloubání, ale myslím si, že tam byl obrovský silný nejen profesní, ale i lidský vztah.“ A i když se tomu snaží vyhnout, tak stále sleduje dění v Národním divadle. „To nejde nesledovat. Snažím se to sledovat čím dál tím míň. Snažím se od toho úplně odstřihnout, ale přiznám se, že poslední rok už nechci chodit ani na premiéry. Ne, že by mě to nezajímalo, ale mám teď období, že chci stát trochu mimo,“ přiznává.

Petr Zuska také prozradil, co chystá na příští rok. „Na konci března mám premiéru v Jihočeském divadle, kde dělám takovou zvláštní věc, která se jmenuje Rádio Svobodná Bystrouška. Pak režíruju a choreografuju operu v Národním divadle Špalíček. Měl bych dělat také nové Labutí jezero v Estonsku. 

Zajímá vás, co dalšího Petr Zuska chystá? Poslechněte si audioarchiv nebo videozáznam.

autoři: Lenka Vahalová , jp