Z Dvořákovy síně do přijímačů v Tokiu: úspěch Československého rozhlasu slaví pětatřicet let

Přesně před pětatřiceti lety Československý rozhlas jako první na světě odvysílal mezikontinentální digitální zvuk. Z Dvořákovy síně pražského Rudolfina přenesl živě do rozhlasových přijímačů v Japonsku skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka nebo Josefa Suka. Jak vypadaly přípravy a povedlo se všechno, jak mělo?

Čtěte také

Pražským Rudolfinem, tehdy Domem umělců, zněla skladba Šárka z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany při generální zkoušce. O pár hodin později ji mohli slyšet posluchači v Japonsku. Přípravy sledoval Československý rozhlas. Obsáhlá reportáž se zachovala v rozhlasovém archivu.

Praha volá Tokio!

Orchestr bude v Praze hrát v půl jedné odpoledne, takže v Tokiu bude půl deváté večer,“ znělo z éteru. Přesně v jedenáct hodin pětapadesát minut se Praha snaží navázat spojení s Tokiem – a úspěšně.

Čtěte také

U prvního mezikontinentálního přenosu byl i zvukař Českého rozhlasu a lektor oddělení elévů Tomáš Zikmund. Ve vysílání Českého rozhlasu na to vzpomínal: „Předcházela tomu taková zkouška. Ten digitální signál poslat do Bratislavy, tam ho obrátit a poslat zpátky do rozhlasu.“

Vynikající zvuk i provedení

O úspěchu informovaly 24. listopadu 1985 také Rozhlasové noviny. Přenos chválilo i japonské rádio, jak dokazuje záznam z rozhlasového archivu: „Všichni říkali, že to bylo vynikající. Jak umělecké provedení, tak zvukově,“ popsal japonský komentátor pro Československý rozhlas. V Tokiu podle něj ocenili i výkony českých hudebníků. Posluchači se dočkali i Smetanovy slavné Vltavy.

Několik dní po přímém přenosu z Prahy vysílala mezi kontinenty i další zahraniční média. Třeba z německého Berlína nebo amerického Bostonu.

autoři: Vojtěch Tomášek ,
Spustit audio

Související