Z budovy transformační stanice se stal moderní galerijní prostor. Kunsthalle Praha zahajuje provoz

21. únor 2022

Veřejnosti se otevírá nový prostor pro umění Kunsthalle Praha. Výstavní dům vznikl přestavbou někdejší trafostanice na Klárově. Návštěvníkům nabídne tři rozsáhlé galerijní prostory, design shop, bistro i kavárnu s historickou terasou s výhledem na Petřín a Pražský hrad.

V roce 2015 převzal chátrající Zengerovu transformační stanici Petr Pudil s manželkou Pavlínou a jejich nadace The Pudil Family Foundation. Koupě a následná rekonstrukce se nakonec vyšphaly na 800 milionů korun. „Počítáme s tím, že naše rodinná nadace bude i nadále podporovat Kunsthalle z hlediska provozních nákladů. A postupem času věříme, že z příjmů od členských příspěvků, z prodeje vstupenek, z obchodu a gastronomie získáme dostatek prostředků na to, abychom tady dál provozovali takhle kvalitní program, kterým jsme začali,“ přibližuje Petr Pudil.

Prozkoumat fascinující historii původní stavby máte možnost díky výstavě Zengerova transformační stanice: Elektřina v architektuře, elektřina ve městě. „Tady se vlastně ten elektrický výboj transformoval na jiné napětí, které posléze putovalo do firem, domácností nebo pro provoz tramvají. Takže vidíte, že Klárov byl naprosto ústředním bodem pro celý široký okruh severní a severozápadní Prahy,“ vysvětluje kurátorka a historička architektury Vendula Hnídková.

Budova Kunsthalle Praha na Klárově

Hlavním lákadlem zahajovací sezóny je multimediální výstava Kinetismus: 100 let elektřiny v umění, která prozkoumá způsob, jakým elektřina proměnila uměleckou praxi od počátků 20. století do dnešních dnů. Odkazuje mimo jiné na život a dílo vizionáře kinetického umění Zdeňka Pešánka. „Chodil do ateliéru Jana Kotěry, takže měl velké znalosti architektury. Dělal světelné reklamy, spojoval všechny tyto dovednosti a vymyslel umění budoucnosti,“ popisuje hlavní kurátorka Christelle Havranek.

Poslechněte si celou reportáž z Kunsthalle Praha.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio