Winternitzova vila zve zájemce na netradiční návštěvu. Hlas vypravěčky vás provede po zahradě a nechá nahlédnout přes zavřená okna do galerie

11. květen 2021

Jedním ze způsobů, jak vnímat kulturní zážitek, může být audiowalk neboli audio procházka. Pražské divadelní uskupení Pomezí připravilo v režii Kateřiny Součkové takových procházek několik. Na originální kulturní zážitek se nechal zlákat publicista Václav Müller.

„Zamyslela jsem se nad tím, jakým jiným způsobem lidé přemýšlejí, když jdou, oproti tomu, když sedí v nějakém prostředí. A jakým způsobem vám prostředí, kterým procházíte, tvaruje tok myšlenek,“ přibližuje pozadí vzniku audio procházek Kateřina Součková.

Audiowalk po Winternitzově vile

Nejnovější audio procházka Bílý obraz vznikla ve spolupráci s Winternitzovou vilou v Malvazinkách. „Vznikla na pozvání Davida Cysaře jako majitele vily, který měl nápad, že vzhledem k tomu, že je vila jako galerie uzavřená z vládního nařízení, tak že by bylo zajímavé nabídnout lidem nějakou kulturní aktivitu, které se mohou bezpečně zúčastnit.“

Do vily můžete nahlédnout prostřednictvím audiowalku

Audiowalk Bílý obraz je představením bez přítomnosti herců. V mobilní aplikaci se zájemcům zpřístupní nahrávka, která je provede po zahradě a nechá nahlédnout nejen do vily, ale i samotného příběhu. „Takže vznikl koncept – nakukujeme do zavřené galerie okny a představujeme si, co je uvnitř,“ vysvětluje autorka.

Možnost prohlédnout si Winternitzovu vilu a její zahradu originálním interaktivním způsobem je možné zdarma do 16. května. Místo je potřeba si zarezervovat na webových stránkách projektu.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.