Vzpomínka na Jiřího Štaidla

16. leden 2013

Ve středu 16.1. krátce po 23. hodině uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu dalšího z celoroční série svých studiových hostů. Tentokrát přijal pozvání k nočnímu proudění historicky nejpopulárnější český (respektive československý) zpěvák všech dob KAREL GOTT. Představil reprezentativní 3CD písní s texty Jiřího Štaidla, které právě v tomto týdnu vychází.

Plzeňský rodák Karel Gott (narozen 14. července 1939) ani s přibývajícím věkem nijak nezvolnil své pořádně svižné pracovní tempo – po víceméně swingovém albu Sentiment (2011), které vzniklo ve spolupráci s rozhlasovým big bandem pod taktovkou aranžéra a dirigenta Václava Kozla, uvedl Karel Gott loni ve známost své další novinkové album Dotek lásky, které představuje sedmnáct hitů světové popové klasiky v českých verzích. A aby toho nebylo málo, právě v těchto dnech vydává Supraphon komplet tří cédéček věnovaný stále platnému odkazu textaře, scenáristy, dramaturga a producenta Jířího Štaidla nazvaný Karel Gott zpívá písně Jiřího Štaidla aneb Konec ptačích árií. Je oslavou Štaidlových nedožitých 70. narozenin a současně připomíná 30. výročí jeho tragické smrti (22. 1. 1943 – 9. 10. 1973).

Komplet 76 nahrávek k vydání připravil erudovaný „gottovský“ editor JUDr. Jan Adam, který je rovněž autorem obsáhlého textu v desetistránkovém bookletu.

Karel Gott mimo jiné říká: „S Jirkou Štaidlem jsme se seznámili v roce 1963 v Semaforu. Hledal jsem v té době stálého textaře, který by psal jen pro mne. Jirku jsem tehdy požádal, aby mi otextoval píseň From me to you od Beatles. Jirka napsal text přes noc a já zjistil, že se nedá zpívat. Na místech, kde jsem potřeboval dlouhé slabiky, napsal krátké – a naopak. Když jsem mu to vytknul, odpověděl, že mé námitky nepovažuje za důležité, podstatný je podle něj smysl, vtip a nápad. Druhý den mi ale přinesl obálku a v ní byl text písně Adresát neznámý tak, jak ho známe. Zachoval vtip i nápad původního textu a dlouhé slabiky byly tam, kde mají být… Jirka Štaidl pro mne napsal 99 textů a bezmála z poloviny z nich se staly hity. Kterému textaři a zpěvákovi se tohle podaří? Jeho tragickou smrtí jsem ztratil nejen vynikajícího textaře, ale především přítele, který mne znal snad líp než táta s mámou…“

Textovému odkazu Jiřího Štaidla, který se dodnes zrcadlí ve zpěvníku Karla Gotta, je věnováno nejen aktuální 3CD, ale rovněž návštěva Karla Gotta v Nočním proudu na Regině. Ze spolupráce zpěváka s jeho - necelých 10 let - dvorním textařem vznikly dodnes platné písně jako Jsem na světě rád, Cesta rájem, Adresát neznámý, Tak zůstaň, Bum bum bum, Pošli to dál, Proč ptáci zpívají, C´est la vie, Narodil se máj, Hej, páni konšelé, Láska bláznivá, Zpátky si dám tenhle film, Korunou si hodím, Má první láska se dnes vdává, Hej, hej, baby, Mistrál, Kávu si osladím, Oči barvy holubí, Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš, Přijela pouť, Zavřu teď krám s básněmi, Konec ptačích árií, Já se tiše odporoučím – a samozřejmě Lady Carneval.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio