Vznikne u hlavního nádraží nový přechod přes magistrálu? Fantova budova si to zaslouží, myslí si ředitel Správy železnic Jiří Svoboda

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobodu. Ptala se ho, jak se v novém roce zmodernizují železniční tratě v Praze a okolí, jak se změní pražské hlavní nádraží a jak rychle dojedeme v budoucnu vlakem na letiště Václava Havla.

Hlavní nádraží prochází rozsáhlou rekonstrukcí, secesní Fantova budova má vypadat podobně, jako když do ní před více než sto lety vstoupili první návštěvníci. „Obnova zašlé slávy už je vidět, udělali jsme rekonstrukci fasády celé Fantovy budovy. Myslím si, že jsme poslali historii do daleké budoucnosti a dílo se podařilo. Nyní samozřejmě přijde fáze číslo dvě a to jsou vnitřní prostory,“ vysvětluje Jiří Svoboda.

Fantova budova skrývá i dva krásné sály, do kterých by se v budoucnu mohla veřejnost podívat díky různým kulturním akcím. Hlavní vstup do budovy se nachází v úrovni magistrály, v plánu je tedy vybudovat nový přechod. „Jsou to nádherné celodřevěné vstupní dveře, je jich celá soustava. Myslím si, že si to zaslouží, aby ten vstup byl i reálný prostřednictvím přechodu přes magistrálu. Samozřejmě budeme ještě hledat přesné umístění.“ Měnit se bude i prostor pro parkování a navazující části.

Čtěte také

Dalším velkým tématem je modernizace trati z Prahy do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla. Jednu z plánovaných staveb se už podařilo dokončit, jde o Negrelliho viadukt. Na další dvě bylo vypsáno výběrové řízení. Jedná se o kladenský úsek a novou odbavovací halu Praha-Bubny. Práce na celém úseku by měly skončit v roce 2029. Díky tomu se z centra Prahy dostanete na letiště za 25 minut. „Při vší úctě ke všem ostatním druhům dopravy to bude naprosto bezkonkurenční,“ těší se Jiří Svoboda.

Propojí se nějakým způsobem Hlavní nádraží a Masarykovo nádraží? O kolik se po modernizaci trati zkrátí čas cesty z Prahy do Kladna? A jak to vypadá s velkou rekonstrukcí nádraží ve Vysočanech? Poslechněte si celý rozhovor s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou.

Spustit audio