Vzácné roucho Karla IV. si můžete prohlédnout v Karolinu

13. květen 2016

Při příležitosti roku Karla IV. se Karlově univerzitě podařilo z Itálie zapůjčit vzácné roucho, které císař nosil při speciálních příležitostech, třeba při audiencích. K vidění je jako hlavní exponát na výstavě v Karolinu. Nejen o tom mluvili rektor UK Tomáš Zima v pořadu K věci.

Vzácné roucho v hodnotě několika milionů korun dorazilo do Prahy ve středu. Přicestovalo ve speciálním obalu. „Transportuje se ve speciálním prostředí speciální dopravní službou tak, aby se s ním co nejméně manipulovalo,“ vysvětluje Tomáš Zima.

Roucho je vyrobené z červené hedvábné látky protkané zlatými nitěmi a podle rektora Univerzity Karlovy byla jednání o zápůjčku velmi dlouhá a náročná. „Byl to dlouhý proces jednání s italskými kolegy. Moje nervy skončily v úterý, kdy po posledních věcech roucho vyjelo směrem k Praze,“ přiznává rektor UK.

Kvůli rouchu má univerzita široké pojištění, včetně pojištění proti terorismu. K vidění budou i další artefakty, jako třeba náhrobek prababičky Karla IV. z Milána, protože Karel IV. sbíral sakrální ostatky. Půjde i o věci, které Itálii opustily vůbec poprvé. „Věřím, že se návštěvníkům bude výstava líbit,“ říká Tomáš Zima.

Přeprava vzácného roucha Karla IV.
Spustit audio