Výstava, kniha Beaty Rajské a divadlo

12. únor 2014

Podivné, někdy až děsivé figurální scény - takové výjevy můžete nejčastěji vidět na obrazech Tomáše Roubala. Vystudoval v roce 2008 volnou grafiku a náměty jeho děl jsou většino politicko-sociální. Na aktuální výstavě Worstseller v Galerii hlavního města Prahy kreslíř prezentuje zejména své velkoformátové malby, kterými navazuje na dřívější streetartové práce.

"V zadní místnosti můžete vidět objekty menších rozměrů, které spolu s obrazy reflektují obscénní sexistické narážky v reklamách a médiích. Především se jedná o případy užití nahoty, jež zcela postrádají smysl, něco jako třeba Plastová okna za půlku s vyšpulenou zadnicí či reklamní spot Užij si svůj první bankovní styk," vysvětluje kurátorka Monika Doležalová.

Módní návrhářka Beata Rajská křtí svoji knihu. Od 17:00 se uskuteční autogramiáda v Paláci knih Luxor. V knize autorka popisuje celý svůj profesní vzestup a pro mnohé ženy může být i kariérním manuálem.

"Kniha Ústřižky Beáty Rajské obsahuje zajímavosti ze života této slavné módní návrhářky. Mapuje svůj profesní život od jejích začátků až po její slavné období. Takže opravdu tato kniha je i dobrým návodem pro dámy, které by se této profesi chtěly věnovat. Beáta Rajská prozrazuje i něco ze zákulisí přípravy módních přehlídek a výroby celého procesu až do té finální podoby," popisuje za knihkupectví Petr Šašek.

Divadlo U Hasičů rozšiřuje svůj repertoár o další představení. Dnes od 19:00 můžete premiérově vidět dvě komediální jednoaktovky. V Pasti na bráchu si zahraje Pavel Nový, ve druhém příběhu se představí Valérie Zawadská v roli bezdomovkyně Anny.

"Můj podtitul zní Přestupní stanice a hraji dobrovolnou bezdomovkyni, která se baví tím, že si telefonuje s různými lidmi, aniž by je znala, protože jí její kamarádi bezdomovci nosí mobily. Oproti tomu Pavel Nový je ve svém monodramatu vržen do psychiatrické léčebny a omylem zavřen v pokojíčku, kde není klika - jemu pro změnu mobil odumře," dodává Valérie Zawadská.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.