Výstava „Každý může být umělcem“ propojuje talentované lidi s postižením

2. říjen 2022

V pražském Museu Kampa probíhá unikátní výstava obrazů, které namalovali lidé s mentálním postižením. Celý projekt formou celorepublikové soutěže organizuje Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická a cílem akce je ukázat širší veřejnosti, co dokáží talentovaní lidé s handicapem.

Celkem je na této zajímavé výstavě s podtitulem „Každý může být umělcem“ k vidění 105 obrazů od umělců z celé ČR. Všichni vytvořili obrazy na téma „Kde to mám rád“. Na samotnou výstavu také navazuje charitativní online aukce obrazů. Celý výtěžek z prodaného obrazu půjde přímo na podporu jeho autora.

„Musím říct, že mám tuto soutěž velmi rád a vždy je pro mě hodně těžké vybrat ty nejlepší obrazy, protože jsou skvělé snad úplně všechny. Letos jich dokonce dorazilo 105 z celé republiky a za každým z nich je příběh autora, který i přes svůj hendikep dokáže vytvořit něco tak krásného,“ říká předseda hodnotící poroty JUDr. Jiří Pospíšil.

Výstava probíhá v Konírně pražského Muzea Kampa a bude k vidění až do příštího pondělí 10. října.

Přímo v Domově Sulická, mluvila Markéta Vejvodová s ředitelkou Lenkou Kohoutovou o významu soutěže i významu vyjadřovat se malováním. Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.