Vysočanská galerie Pragovka chystá benefiční stream na podporu kultury – Kolben Open 8. Zahájí také novou výstavu

4. květen 2021, aktualizováno

Pragovka Gallery v Praze 9 letos chystá osmý ročník akce Kolben Open, který se bude vzhledem k okolnostem konat online. Organizátorky Kateřina Lenzová a Lucie Nováčková připravují benefiční stream na podporu umělců, ohrožených profesí i udržení kultury jako takové.

Benefiční stream se bude konat v sobotu 8. května od 18 hodin. Během přenosu uvidí diváci taneční představení nebo budou moci vyrazit na online vycházku po nepřístupných částí Pragovky s historikem architektury Lukášem Beranem. Součástí bude také živé vystoupení Nauzea Orchestry s novým albem Láska a rozhovory s umělci Pragovky.

„Orámování, přirozeně dané hudebními vstupy Nauzey Orchestry, DJ Jima Hatea a autorského setu Cyrila Kaplana, vytvoří platformu pro rozhovory s umělci Pragovky v jejich ateliérech nejen o jejich tvorbě, ale také o tom, jak se jim na Pragovce žije a jak se za deset let uměleckých ateliérů proměnila,“ doplňuje ředitelka galerie Lucie Nováčková.

V ateliéru Davida Strausse

Zahájení výstavy

V rámci streamu dojde také k zahájení a prohlídce rezidentské výstavy s názvem KO-LABORACE. „Zatímco v angličtině jde o standardní označení spolupráce, v češtině název vykazuje rozporuplný význam, který pociťujeme negativně. Konotace názvu je subversivní sama o sobě. Díky tomu umožňuje vztáhnout se k tématu ‚spolupráce‘ mnohoznačně. Vzniká tak prostor pro prezentaci rozmanitosti a nesourodosti autorských přístupů zúčastněných rezidentů Kolbenky, které nemusí být vždy ve vzájemném souladu,“ vysvětluje kurátor výstavy Petr Vaňous.

Výstava bude veřejnosti fyzicky zpřístupněna ve stejný den – 8. května a potrvá až do 26. srpna.

V průběhu streamu bude možné přispět na projekt, čímž zároveň návštěvníci podpoří kulturní život Pragovky, tvorbu online streamu a pomáhající profese – techniků, zvukařů a dalších participantů vysílání.

autor: ech | zdroj: Pragovka Gallery
Spustit audio