Vypadaly jako skleničky na pití, ale uvnitř vznikal život

Začal Týden vědy a techniky, do kterého se už každoročně zapojuje mnoho institucí. Letošním tématem jsou klimatické změny a jejich hrozby. Já jsem se vydala natáčet reportáž do Národního zemědělského muzea.

Naklonované rostliny a stromy v Národním zemědělském muzeu

Co mě zaujalo, byla přednáška o výrobě piva (ano přiznávám, tento nápoj mi není cizí). Zaměstnanci Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského nám přiblížili historii tohoto řízného moku a řeč přišla taky na to, co pivu pří výrobě nejvíc škodí. Nebudu prozrazovat víc, abyste měli chuť tam třeba zajít.

Narazila jsem tam taky ale na informační stánek Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (tyhle dlouhý názvy institucí bych zakázala). Zajímavostí tam bylo hodně, ale asi nejvíc jsem chtěla vědět, co jsou ty zvláštní nádoby, které vypadaly trochu jako skleničky na pití. Nebyly totiž prázdné, ani v nich nebylo pivo, ale vnikal v nich nový život. A to doslova. Pan inženýr Řezáč, který návštěvníkům všechno podrobně a trpělivě vysvětloval, mi prozradil, že jsou v nádobách naklonované rostliny a stromy. Ti, kdo mě znají, tak ví, že se ráda dozvídám nové věci, a tím pádem se často divím. Takže jsem se divila, jak to šlo. Moje divení sice v reportáži neuslyšíte, ale můžete si ji klidně i tak pustit. Mějte se krásně a já zas letím.

Čtěte také

Vaše Sabina <3
#letajiciredaktorka

Spustit audio