Vyjednávání o platech učitelů pokračuje

19. září 2002

Ministryně školství Petra Buzková nevzdává boj o navýšení platů pedagogů v příštím roce o více než 7 procent. Ministru financí Bohuslavu Sobotkovi dnes proto předložila své návrhy v této oblasti a jednání nad možnými variantami budou pokračovat příští týden. Školské odbory jako jediné nesouhlasily se sedmiprocentím navýšením mezd, na kterém se s vládou dohodli ostatní odboráři. Začínající učitelé by se tak totiž dočkali jen necelých osmi set korun navíc a učitelé před penzí asi 1100 korun.

"Já si v tuto chvíli netroufám hádat, jakou máme šanci finanční prostředky na toto navýšení mezd získat," přiznala po schůzce s ministrem financí Petra Buzková. Podle ministerstva školství má totiž vláda při sestavování rozpočtu na příští rok ztíženou situaci tím, že nyní nemůže počítat s výtěžkem daňových změn, které minulý pátek neprošly Poslaneckou sněmovnou.

Podle ministra Bohuslava Sobotky se teď především zpracují propočty jednotlivých variant na zvýšení platů učitelů a jejich dopady na výdajovou stránku rozpočtu. "Na příští schůzce bychom projednávali některé otázky restrukturalizace výdajů v rámci kapitoly ministerstva školství a řešili bychom rovněž problematiku větší motivace pro kraje a obce tak, aby prováděly pružnějším způsobem optimalizaci sítě školských zařízení."

Školské odbory i nadále trvají na původně plánovaném růstu platů o 13 procent. V pořadu Radiožurnálu Otázka dne to potvrdil jejich předseda Jaroslav Rössler. "Dlouhodobý záměr předpokládal, že posílení objemu prostředků na platy v letošním roce bude v minimální variantě 7 miliard, v maximální variantě 9,1 miliardy. Pokud by se podařilo dohodnout v tomto rozmezí navýšení objemu mzdových prostředků, tak bych samozřejmě musel být spokojen."

Začínající učitelé by se po sedmiprocentním navýšení dočkali necelých osmi set korun navíc a učitelé před penzí asi 1100 korun. S tím ale školské odbory podle svého šéfa Jaroslava Rösslera rozhodně nesouhlasí a nadále požadují 13procentní navýšení. "Je naprosto nespravedlivé, aby přetrvával stávající stav, protože to byli učitelé, zejména učitelé základních škol, jejichž tarify byly nastaveny nespravedlivě nízko a už plných deset let čekají, že se tato situace zlepší." Jaroslav Rösler ale zároveň zdůraznil, že v případě neúspěchu stávka učitelů nebude.

autoři: ark , vih , mta
Spustit audio