Vyhrožování šibenicí nesmí být legální, podám žalobu, říká Chovanec

27. květen 2016

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce podat žalobu proti rozhodnutí magistrátu a Prahy 1 ohledně nošení šibenic na demonstrace. Uvedl to dnes na webu ministerstva vnitra. Magistrát jeho podnět dříve neshledal důvodným a nošení šibenic označil za legální vyjádření svobody projevu.

S tímto argumentem se Chovanec odmítá ztotožnit. Šibenice prý do právního státu nepatří a jejich používání by mělo být posuzováno jako přestupek.

„Nosit na demonstrace šibenice, to podle mě dalece přesahuje meze svobody projevu,“ uvedl Chovanec.

Správní orgány se údajně při posuzování nošení šibenic nepokusily dostatečně zjistit, zdali je to skutečně přestupek. Chovanec podle svých slov nemůže například přijmout fakt, že Praha 1 při hodnocení události vycházela pouze z výpovědí podezřelé osoby.

„Dle zjištění nedošlo k přestupku, protože nebyly dostatečné důkazy k tomu, že by byl spáchán. Za určitých okolností by se mohlo jednat o přestupek, ale v tomto případě nebyl dokázán,“ uvedla v březnu mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Podle úřadu by o přestupek šlo v případě, kdyby dotyčný chtěl šibenicemi na demonstraci někoho zranit.

Ministr vnitra kritizoval použití šibenic na demonstraci už loni v červenci. Tehdy požádal policii o vysvětlení. Ta mu pak údajně tvrdila, že právní kvalifikace jim neumožňuje, aby proti šibenicím zasáhli.

autoři: ČRo , vma , dka
Spustit audio