Vydejte se prozkoumat zajímavá a běžně nepřístupná místa v Praze – festival Open House vám to umožní

Začal 7. ročník festivalu Open House Praha, který každoročně otevírá desítky staveb a prostor, kam se jako návštěvník normálně nedostanete. Heslo letoška zní Architektura pro všechny. Prohlídky jsou totiž určené i lidem se zrakovýma sluchovým postižením.

Od 2. do 8. srpna běží doprovodný program, v rámci kterého se můžete svézt na lodi, v historické tramvaji, připojit se k některé z komentovaných prohlídek Prahou nebo zajít na promítání. To hlavní ale vypukne o víkendu 7. a 8. srpna – navštívit během něj můžete až 80 prostor a budov.

Letošním lákadlem je například funkcionalistický palác Ara, dříve taky obchodní dům Perla. Organizátoři letos zároveň připomínají 150. výroční narození Jana Kotěry, zakladatele české moderní architektury. Právě jeho stavby si můžete v rámci festivalu projít. My jsme zavítali do Laichterova domu na Vinohradech, kterým nás provedl přímo pravnuk nakladatele a bývalého majitele domu Štěpán Lars Laichter.

Druhým místem, kde jsme natáčeli, byl Trojský zámek. Tady nás prováděla historička umění Marie Foltýnová. A nakonec jsme se zastavili na prohlídce Vodárenské věže na Letné, kde mi dělal milou společnost Josef Hervert.

Tak příjemný poslech a hezkou procházku Prahou!

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Vodárenská věž na Letné
autoři: Sabina Vosecká , ech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.