Vybydlené domy v problémové lokalitě v Chodově čeká demolice

10. březen 2024 12:00

V Chodově letos zbourají dvě vybydlené ubytovny v sociálně vyloučené lokalitě Pod Železným dvorem. V problémové části města žili ještě loni obyvatelé. 

Vybraným rodinám město nabídlo náhradní ubytování, někteří si našli bydlení sami. Radnice chce plochu ponechat nezastavěnou.

Dva vybydlené objekty jsou už prázdné. Původně v nich žilo asi sedm desítek lidí. Poslední rodiny je opustily ke konci loňského roku.

„S lidmi jsme aktivně pracovali, nebylo to úplně jednoduché. Část z těch rodin raději z Chodova odešla, s částí rodin se podařilo navázat spolupráci, že se mohli přestěhovat do kvalitnějšího bydlení na Železném Dvoře. Byla to velká práce odboru sociálních věcí, bytového podniku s podporou městské policie," řekl starosta Patrik Pizinger.

První dům Pod Železným dvorem byl postaven v roce 1996 a nabízel 12 rozměrově menších bytů. V roce 2002 pak byla zkolaudována druhá ubytovna s osmi o něco většími byty.

Postupem času se z nich stala problémová lokalita, kde často zasahovali policisté. V některých menších bytech žilo podle vedení města i několik desítek lidí. Byty byly navíc provozně velmi nákladné, proto se radnice rozhodla k jejich zbourání.

Radnice nepočítá v místě s novou výstavbou. Do budoucna by tam měla být pouze travnatá plocha.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související