Vyberte nový hlas pro tramvaje a autobusy MHD. Dopravní podnik spustil anketu na webu

23. květen 2022

Do finále vybrala odborná porota čtyři hlasy, o vítězi rozhodne veřejnost v anketě na webových stránkách Dopravního podniku hl. m. Prahy. Nový hlas postupně přemluví provozní hlášení a názvy zastávek po Dagmar Hazdrové, která je nahrává od roku 1996.

Mezi finalisty jsou rovnocenně po dvou hlasech zastoupeny dámy i pánové. V anketě na webu Dopravního podniku jsou k dispozici vybrané ukázky z hlášení tramvajové linky č. 9 a autobusové linky č. 136.

Čtěte také

„Všechny čtyři hlasy se budou většině cestujícím znát povědomé. Určitě je slyšeli na divadelních představeních nebo v dabingu ve známých filmech či seriálech. Filmoví znalci možná budou rovnou umět identifikovat, kterou postavu, ve kterém filmu či seriálu naši finalisté namluvili. Jejich identitu ale odhalíme až po skončení ankety, aby jména kandidátů neovlivňovala rozhodování hlasujících,“ uvádí Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvaje DPP.

Do konce června známe vítěze

Anketa poběží měsíc, hlasovat lze do nedělní půlnoci 19. června, výsledky pak Dopravní podnik zveřejní do konce června. Vítěze čeká namlouvání všech hlášení na tramvajových a autobusových linkách pražské MHD i u příměstských autobusů v rámci systému Pražské integrované dopravy. Celkem jde o zhruba deset tisíc nahrávek.

Čtěte také

Hlavním faktorem při výběru hlasů je, aby v běžném provozu MHD bylo provozním hlášením dobře rozumět, a to za každé situace. „U některých typů hlasů, resp. výslovnosti se stává, že některé slabiky nebo hlásky nejsou v určitých situacích vůbec slyšet, čímž se hlášení stává nesrozumitelné. Výběr hlasů pro provozní hlášení v MHD je proto poměrně složitá záležitost, kdy nerozhoduje jen to, jestli se hlas líbí či nelíbí, ale řada technických faktorů,“ vysvětluje Jan Barchánek, vedoucí Jednotky Provoz Autobusy DPP.

zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio