Vstupte do světa loutek a kreslených postaviček. Výstava v Pražské tržnici přibližuje fascinujících 75 let animované tvorby

8. únor 2022

Hala 17 Pražské tržnice patří až do července unikátní výstavě Světy české animace. Interaktivní expozice ukazuje historii i současnost naší animace a je plná loutek, kulis, dekorací a dalších artefaktů.

Společnost Art Movement má na kontě úspěšné pražské výstavy Tima Burtona, Davida Cronenberga a studia Pixar. Teď se zaměřila na český animovaný film v období 1945 – 2020. 

„Záměrem naší výstavy je přiblížit divákovi českou animaci, ale nejenom jako něco, co už je hotové a zakonzervované, tedy artefakty, obrázky, loutky a dekorace. Ale chceme ji ukázat jako něco živého a představit proces vzniku animace, lidi a profese, které se na tom podílejí, chceme jim ukázat současnost i budoucnost i minulost,“ popisuje Jan Bubeníček, režisér animovaných filmů a kurátor výstavy.

Výstava Světy české animace nabídne spoustu artefaktů z animovaných filmů

Návštěvníkům se naskytne jedinečná příležitost zjistit, jak vznikají příběhy plné loutek, kreslených postaviček a kulis. „Hlavně se nám povedlo svézt extrémní množství originálních artefaktů, i poměrně cenných. Máme tady třeba skvělou kolekci čerstvě zrestaurovaných loutek od Jiřího Trnky ze Snu noci svatojánské, 30 scén z loutkových filmů, včetně dekorací, loutek, rekvizit, takže asi je jedna z nejobsáhlejších výstav,“ dodává kurátor.

Interaktivní část výstavy nabízí různé optické iluze a animační techniky. „Pak je tam druhá část, kde můžete v našem kino klubu si sám pustit jeden z 250 českých animovaných filmů podle vlastního výběru,“ zve k návštěvě Jan Bubeníček, mimo jiné režisér animovaného filmu Myši patří do nebe. Součástí výstavy jsou i workshopy nebo komentované prohlídky.

Výstava bude v Pražské tržnici k vidění až do 3. července.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio