Všeobecná fakultní nemocnice v Praze testuje nový jídelníček pro pacienty. Nabízí českou klasiku i fit variantu

23. červen 2021

Jídlo musí být chutné a pro pacienty také atraktivní. To je jedno z pravidel, kterým se už devět měsíců řídí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). Testuje nový stravovací manuál ministerstva zdravotnictví, který loni nahradil dosud používaný dietní systém z roku 1955.

„Dneska máme hamburskou kýtu – česká klasika. A potom tady máme jako fit dietu tresku v petrželové omáčce a kuskus s rajčaty,“ představuje jednu z nabídek obědů šéfkuchař VFN Petr Slivoně.

Ryby mají pacienti ve fit variantě 2x týdně, stejně jako luštěniny. Naopak sladká a smažená jídla jim personál nemocnice nepřinese nikdy. Lidé bez nařízené zdravotní diety tady mají na výběr ze dvou jídel. První – zdravější – připravují kuchaři podle doporučení dietologů a Světové zdravotnické organizace. „To druhé jídlo je typicky české a je určeno pacientům, kteří jsou v riziku malnutrice (podvýživy, pozn. red.),“ doplňuje vedoucí nutričních terapeutů VFN Lucie Růžičková.

Podle nového manuálu ministerstva se řídí například i fakultní nemocnice v Ostravě nebo Olomouci. Resort loni vyzval i ostatní státní zařízení, aby se připojila. Ne všude se ale podle nového jídelníčku vaří. Projekt zbrzdil covid. „Nemocnice měly logicky plné ruce jiné práce. My jsme teď zahájili průzkum v rámci nemocnic,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pro ostatní zařízení v Česku je manuál pouze doporučením.

autor: Marie Veselá
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.