Vršovická kulturní křižovatka Vzlet vstupuje do nové sezóny. Odstartuje ji festival improvizace a dvě výstavy

1. září 2022 09:00

Během první sezóny zrealizoval Vzlet 332 kulturních akcí, které navštívilo 15 000 diváků. I v nadcházející sezóně nabídne bohatý program v podobě výstav, divadelních představení i koncertů.

Září začíná vernisáží výstavního projektu umělecké dvojice David Böhm a Jiří Franta, další vernisáž patří výstavě komiksů Venduly Chalánkové. A program bude zaměřen i na ty nejmenší.

Vzlet otevřel v roce 2021 v prostoru bývalého vršovického kina

„Naše dramaturgická linka pro děti je dost silná. Budou tam dílny i workshopy, které se budou pojit s otevíranou výstavou Venduly Chalánkové,“ přibližuje dramaturgyně Vzletu Marta Ljubková.

Pátek 2. a sobota 3. září představí první ročník festivalu čisté improvizace s názvem Volná jízda. „Jedním ze zakládajících členů Vzletu je divadelní skupina Vosto5, která má improvizaci ve své DNA. Přijedou soubory z Husy na provázku, soubor 11:55, České národní improvizační divadlo a skupina My kluci, co spolu chodíme.“

Výše vstupného zůstává

Na podzim se diváci mohou těšit na dva další projekty uměleckého cyklu Území nikoho inspirované knihou Slepé skvrny sociologa Daniela Prokopa. Site-specific divadelní bojovka Nitro 669 se zaměří na mapování vršovických graffiti a inscenace Příchozí otevírá téma lidí s postižením. Rok 2023 pak přinese inscenaci o Petru Léblovi, spolupráci s podcastem 5:59 nebo koncertní sérii pro děti.

Čtěte také

Rostoucí náklady na provoz se u některých kulturních organizací zřejmě odrazí na ceně vstupného. Vzlet zatím zdražovat nebude. „To nemáme v plánu, spíš se budeme pokoušet dělat takové projekty, za které by lidi chtěli zaplatit. A dělat něco, co se jinde v Praze nedělá. Aby k nám jezdili lidé z širšího okolí, nejen z Vršovic,“ vysvětluje Marta Ljubková.

Jak hodnotí první sezónu Vzletu a jak se vyvíjel divácký zájem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související