Vraťte se s námi do 17. listopadu 1989. Nalaďte si živou rozhlasovou rekonstrukci Znovu Národní ’89

14. listopad 2022

Od studentské demonstrace 17. listopadu na pražském Albertově letos uplyne 33 let. Radiožurnál vás během 7hodinového vysílání přenese v čase do Československa na podzim 1989. Prezidentem je už řadu let Gustáv Husák, lidé podepisují petici Několik vět, v novinách si čtou o úspěších průmyslu a návštěvách ze spřátelených socialistických zemí... Nalaďte si Radiožurnál ve čtvrtek 17. listopadu po 15. hodině a sledujte klíčové okamžiky naší historie minutu po minutě.

Pátek 17.11.1989, Praha Albertov 16:00. Před pár dny padl symbol rozděleného světa – Berlínská zeď. Polsko už má za sebou první svobodné volby. V Československu se ale komunisté stále snaží udržet u moci. StB potlačuje projevy nesouhlasu a šikanuje nejen disidenty. Změna režimu je zdánlivě v nedohlednu…

Čtěte také

Za této situace se v centru Prahy scházejí studenti a další lidé k demonstraci, kterou komunisté výjimečně povolili. Chtějí si připomenout perzekuce studentů nacisty po pohřbu studenta Jana Opletala v roce 1939, ale také se chtějí – jak píší na pozvánce –  „aktivně přihlásit k ideálům svobody a pravdy, neboť i dnes jsou vážně ohroženy“.

Jak to dopadlo, víme – brutální zásah bezpečnostních složek, stovky zraněných, zrození sametové revoluce a pád komunistického režimu v Československu.

Hosté přímo na Národní třídě

Radiožurnál si Kristova léta moderní české a slovenské demokracie připomene živou zpravodajskou rozhlasovou rekonstrukcí Znovu Národní ’89.

Martin Veselovský a Jan Pokorný ve studiu přímo na Národní třídě přivítají řadu hostů. Bude mezi nimi autor ceněné knihy Labyrintem revoluce, historik Jiří Suk, aktéři listopadových událostí Michael Kocáb a Michal Horáček nebo studentský vůdce a člen parlamentní vyšetřovací komise k zásahu Václav Bartuška.

Slovo dostanou i přímí účastníci pochodu a na Václava Havla zavzpomíná jeho blízká spolupracovnice Anna Freimanová i řádová sestra Angelika, boromejka, která byla u Václava Havla na sklonku jeho života.

Z Albertova na Národní krok za krokem

Naši reportéři budou ve vysílání sledovat celou trasu pochodu, který organizuje nezisková organizace Díky, že můžem, od setkání na Albertově, pochodu na Vyšehrad, přes první zásah policie a odchod části lidí na vltavské nábřeží a poté na Národní třídu. Přihlásí se i naši reportéři ze všech krajů a přiblíží, jak revoluce propukla u nich.

Se současnými studenty probereme, jestli je pro ně sametová revoluce jen kapitola v hodinách dějepisu a co je vlastně trápí teď.

Prožijte to opět s námi v unikátní historické rekonstrukci. Speciální živé vysílání Radiožurnálu z pražské Národní třídy začíná 17.listopadu v 15:00 – v okamžiku, kdy se první studenti scházeli v listopadu 1989 na Albertově. Do začátku sametové revoluce zbývalo jen pár hodin…

autoři: Petr Pospíšil , and

Související