Vrátil se středočeský gang? V Želivci na jihu Prahy došlo ke třem vloupáním během jedné noci

31. leden 2020 13:33

V noci na pátek došlo v Želivci na jihu Prahy ke třem vloupáním do rodinných domů. Podle místního starosty Petra Čuříka se to v obci nestalo poprvé, v minulých dnech zloději vykradli další dva domy. „Lehce vypáčí okna, snaží se toho moc nepoškodit a co nejvíc toho ukrást,“ popsal pro server iROZHLAS.cz. Jestli případy patří do série vloupání gangu, který v okolí Prahy vykradl nejméně šedesát domů, není jasné.

Domy v obci Želivec vykradli zloději v ulici K Hájku. „V podstatě jsou ty domy v bezprostřední blízkosti,“ upřesnil starosta Čuřík s tím, že policie mu zatím bližší informace nesdělila. Podle starosty si zloději v domech i rozsvítí.

Kvůli vloupání, na která upozornil už v noci server Týdeník policie, kroužily nad obcí vrtulníky s termovizí a procházeli tam policisté se psy. „V noci probíhaly kontroly nejen na silnicích a v ulici, kde se to stalo, ale i v sousedních ulicích. V tu chvíli, kdy tam policie byla, našla už jen místní obyvatele,“ řekl starosta. „Stále mi přijde, že policie není na finální stopě pachatelům,“ mínil.

K vloupáním na jihu Prahy dochází od minulého září. V lednu policie uvedla, že v obvodu Praha venkov-jih došlo k více než šedesáti vloupáním.

Není jasné, jestli je má na svědomí jedna skupina nebo více propojených skupin, ale zloději se do domů dostávají podobným způsobem. Vypáčí okna nebo balkonové dveře, během pár minut poberou peníze nebo šperky a rychle utečou.

Jestli má vloupání v Želivci na svědomí tato skupina, policie nesdělila. Minulý týden ale náměstek krajského ředitelství středočeské policie Jan Krejčí v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz uvedl, že středočeský gang přestal loupit o silvestrovské noci. To redakci potvrdil i policejní prezident Jan Švejdar.

autor: Dominika Kubištová
Spustit audio