Vojtěch k začátku školy: Roušky jen ve společných prostorách, testovat se bude antigenními i PCR testy

16. srpen 2021

Za 16 dní skončí prázdniny a děti se vrátí do škol. Jakými protiepidemickými pravidly se budou řídit? Ředitelé škol by měli upravená pravidla dostat už tento týden.

Chceme, aby výuka ve školách od 1. září probíhala co možná nejnormálněji,“ shrnuje pro Radiožurnál ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Řada pravidel, kterými by se školy od září měly řídit, tak budou mít podobu pouze doporučení. Roušky se zřejmě budou nosit pouze ve společných prostorách školy.

Jak se bude testovat?

Screeningové testování žáků je zatím naplánované na první dva zářijové týdny. Antigenní testy budou školy provádět 1. či 2. září a pak 6., respektive 9. září. Pomocí PCR metody se žáci ve školách budou testovat jen dvakrát, a to 1., nebo 2. září a potom 8., nebo 9. září. Případné opakování testů bude záležet na konkrétních záchytech.

Čtěte také

Dali jsme do pravidel, že pokud by byl větší záchyt než 25 pozitivních testů na 100 000 provedených testů, tak bude testování regionálně pokračovat. Pokud by incidence byla celoplošně vyšší než 75 na 100 000 (obyvatel), tak by případně bylo plošné testování. V tuto chvíli spíše předpokládáme, že půjdeme cestou regionální nebo lokální právě podle epidemické situace v jednotlivých lokalitách,“ uzavírá Vojtěch.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.