Voda v roce 2016 nezdraží. Většina vodáren v kraji ponechá současné ceny

2. prosinec 2015

Obyvatelé středních Čech mohou v příštím roce počítat se stejnými cenami za vodné a stočné, jaké platili letos. Výjimkou je Berounsko nebo Dobříš na Příbramsku. Část vodohospodářských společností bude o cenách na rok 2016 teprve jednat.

Největší vodárenská společnost v kraji Vodárny Kladno-Mělník zásobují vodou Mělnicko, Kladensko a část Rakovnicka, Mladoboleslavska a okolí Prahy. Dohromady je to 260 tisíc lidí. Její ceny pro rok 2016 zůstávají stejné, to znamená 53 korun vodné, 40 korun stočné.

Velký důvod k radosti ale odběratelé asi stejně nemají. Celková cena za vodné a stočné 93 Kč/m3 je totiž stále vysoko nad průměrem. I když se cena v příštím roce nezvýší, lidé tu zaplatí víc než jinde.

Průměrná cena vodného a stočného se v České republice pohybuje kolem 80 Kč/m3. Ve středních Čechách se do ní vejdou třeba vodárny na Kolínsku i 1. Středočeská vodárenská, která působí hlavně na Příbramsku a v okolí Prahy. Ani tady se zdražení nechystá, takže lidé budou dál platit 52 korun za vodné a 23 za stočné.

Naopak víc za vodu si připlatí lidé v Dobříši na Příbramsku a pravděpodobně v Berouně. V Dobříši se cena zvýší zhruba o 2 koruny, tzn. ze současných 58,80 Kč/m3 na 60,70 Kč/m3. „Hlavní položkou, mající vliv na zvýšení ceny, je nárůst odpisů a dále tvorba zdrojů pro obnovu vodovodů, kanalizace a čistírny odpadních vod tak, jak nám ukládají podmínky Evropské unie,″ vysvětluje jednatel Vodohospodářské společnosti Dobříš Tomáš Kolařík.

I v Berouně chce vodohospodářská společnost zvýšit cenu, aby mohla obnovit vodárenskou infrastrukturu. Slibuje ale, že zdražení bude jen mírné. Rozhodovat se o něm bude 9. prosince a o den dřív se zprávu o ceně pro příští rok dozví také zákazníci Vodovodů a kanalizací Nymburk.

autor: sap
Spustit audio