Voda v Nové Vsi už je zase pitná, potvrdil rozbor

7. srpen 2017

Lidé v Nové Vsi nedaleko Prahy už můžou používat kohoutkovou vodu jako pitnou. Hygienici to povolili na základě posledních testů kvality. Podle nich už voda není znečištěná. Český rozhlas to zjistil z internetových stránek obce. Zákaz používání platil zhruba měsíc.

Vodohospodáři za tu dobu opakovaně čistili vodu chlorem. Pravidelné testy kvality ale zatím nevycházely dobře. Až ten poslední rozhodl, že vodu je možné znovu používat. "Technické služby Nová Ves, jako provozovatel vodovodu povolují používání pitné vody dodávané vodovodem k pití, pro přípravu jídel a nápojů, mytí předmětů přicházejících do styku s potravinami, dále k mytí osob a pro osobní hygienu," uvedla v pondělí odpoledne obec na svém webu.

Místní na tuto zprávu čekali zhruba měsíc. Problémy se začátkem července objevily v lokalitě Nad Potokem, kde zaměstnanci Technických služeb objevili nelegální studny. Celkem se tady tímto způsobem připojilo k veřejnému vodovodu 17 domů. Obec proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele a případem se teď zabývá policie.

autoři: fir , sap
Spustit audio