Vladislav Kracík: Půlnoční chodby. Dramatický seriál inspirovaný historií Univerzity Palackého

30. říjen 2023

Víte, co mají společného Jan Sarkander, Bohuslav Balbín, Gregor Johann Mendel a Pavel Novák? Vůbec nic. Kromě jedné podstatné věci – všichni čtyři byli studenty olomoucké univerzity, která dnes nese jméno Františka Palackého.

Účinkují: Vendula Nováková, Robert Finta, Zdeněk Julina, Petr Kubes, Jan Ťoupalík, Jana Posníková, Václav Bahník, Lukáš Červenka, Václav Stojan, Tomáš Krejčí, Marek Pešl, Ivana Plíhalová, Ivan Dejmal, Adam Sychrov, Kristina Jurková, Natálie Tichánková, Daniela Klevetová a Bořek Volný
Napsal: Vladislav Kracík
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 7. 10. 2023
Natočeno: V Olomouci roku 2023
Produkce: Tereza Chmelinová

Čtyřdílným seriálem Půlnoční chodby nás provedou Zuzana a Matěj, dvojice maturantů z gymnázia v Lipníku nad Bečvou, která přijíždí do Olomouce na univerzitní oslavy. Jenomže Zuzaně se podaří něco, po čem každý z nás aspoň jednou v životě zatouží. Zuzana cestuje časem. Ovšem nechtěně a hlavně neřízeně. Netuší, kam se dostane, a jak se zase dostane zpátky.

Propadá se do 16. století a seznamuje se s Janem Sarkanderem, jehož málem přivede k herezi. V 17. století se ocitá v univerzitním vězení s Bohuslavem Balbínem. V 19. století náhodou přispěje k nalezení ztraceného sebevědomí Gregora Mendela. A ve 20. století se téměř zamiluje do Pavla Nováka.

Seriál jako oslava výročí Univerzity Palackého

Univerzita Palackého Olomouc je po Karlově univerzitě druhou nejstarší univerzitou v českých zemích a vůbec nejstarší univerzitou na Moravě, založena byla totiž před 450 lety, 22. prosince roku 1573. Když jsme tedy hledali téma další série cyklu Ostrov Olomouc, v rámci kterého odkrýváme jednotlivé historické vrstvy města, nemohli jsme univerzitní narozeniny přehlédnout.

Čtěte také

A tak si dramaturgyně sedla ke stolu s dramatikem, a když spolu vypili dva litry kávy, šest limonád a dvakrát dvě deci červeného vína, bylo z dramaturgického hlediska v podstatě vymalováno, zatímco na dramatika čekaly týdny práce, na jejichž konci spatřily světlo světa: Půlnoční chodby.

Půlnoční (univerzitní) chodby Vladislava Kracíka jsou holdem univerzitě, zábavou i nenápadnou edukací pro dospělé, pohádkou pro velké děti a radostným zážitkem pro všechny dohromady včetně tvůrců. Nenechte si ho ujít.

Čtyřdílný seriál Půlnoční chodby poslouchejte ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc od 7. října vždy v sobotu po 18. hodině. Následně bude k poslechu ZDE po neomezeně dlouhou dobu.

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.