Víte, s jakými osobnostmi je spojený Palác Žofín?

Když se mlynář Václav Novotný v roce 1835 rozhodl vybudovat na Slovanském ostrově první zděnou stavbu, jistě netušil, že z jednopatrové klasicistní budovy, nazvané podle matky císaře Františka Josefa I. - Žofín, se během let stane jedno z nejvýznamnějších kulturních a společenských center Prahy a českých zemí vůbec.

V roce 1884 koupila celý ostrov i se Žofínem obec a v následujících dvou letech přebudovala stavbu do nynější podoby novorenesančního paláce s bohatě zdobenými interiéry reprezentativních sálů, jimiž 150 let kráčely dějiny české (a nejen české) kultury.

V listopadu 1882 návštěvníci Žofína vyslechli první souborné uvedení Smetanovy Mé vlasti, o čtyři roky dříve zde uspořádal první samostatný koncert Antonín Dvořák. Žofínský sál byl svědkem úspěšných provedení skladeb Zdeňka Fibicha. Hostovali tu Hector Berlioz, Franz Liszt, Petr Iljič Čajkovskij či Richard Wagner. Na Žofíně debutoval Jan Kubelík.

Žofínský sál se stal dějištěm plesů a tanečních zábav. První z nich se konal 3. února 1841, o dva roky později tu na plese tančila Božena Němcová. Ostatně, její socha stojí v cípu Slovanského ostrova. Žofín navštěvoval Jan Neruda a další osobnosti české historie.

Velký, Malý a Rytířský sál nebo Primátorský salonek, nádherné prostory paláce Žofín navštívily i velké osobnosti současnosti.

Žofínský Velký sál

Jak se Slovanský ostrov jmenoval, když na něm pan Novotný nechal vystavět první zděnou stavbu? A vůbec - byl tu odjakživa ostrov? Na jakém podkladu byla postavena budova, do které chodíme plesat, poslouchat ty nejlepší hudebníky nebo diskutovat na Žofínských fórech? Jaké prvenství spojené s Františkem Křižíkem, má palác Žofín na svědomí? A kdy před vchodem do budovy jezdila lokomotiva?

Odpovědi na otázky si můžete poslechnout v seriálu Prahou křížem krážem, který jsme vysílali v týdnu od 3.3. do 9.3.

Spustit audio