Víte, kdo byla Anna Slezská?

15. leden 2012

Tentokrát se v Tipu na výlet vydáme do společnosti Anny Slezské, sestry sv. Anežky, o které bude první z komentovaných lektorských prohlídek v areálu Anežského kláštera. Adrianě Krobové ji představila lektorka Terezie Šiková.

Starší sestra sv. Anežky Přemyslovny a manželka slezského knížete Jindřicha II. Pobožného, patří do okruhu urozených žen, které pod vlivem duchovní atmosféry doby zvolily asketický způsob života spojený s charitativní a fundátorskou činností. Největší inspirací jí přitom byly její příbuzné, tchýně Hedvika Slezská a mladší sestra Anežka Přemyslovna.

Do Slezska uvedla řád křížovníků s červenou hvězdou a založila špitál sv. Alžběty a především klášter klarisek ve Vratislavi, který se po pohřbu Anny Slezské stal mauzoleem slezských Piastovců.

Přesný harmonogram lektorských komentovaných prohlídek k výstavě Sv. Anežka Česká - princezna a řeholnice najdete na internetových stránkách Národní galerie.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.