Víte, kde je střed Prahy? Ode dneška se tam můžete vydat na výlet, najdete ho v Praze 3 na Balkáně

4. červen 2021

Lidé se mohou od pátku vydat na výlet do středu Prahy, radnice Prahy 3 jej nechala vyznačit na dětském hřišti na Balkáně. Projekt navazuje na vyznačení čtyř pražských pólů, tedy nejvzdálenějších míst Prahy ve všech světových stranách.

Nápis na patník na Žižkově nastříkali v pátek starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) a ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč, který je zároveň autorem nápadu na vyznačení pražských pólů. Pokud lidé obejdou všechna čtyři místa a vyfotí se u nich, mohou si ve vrátnici na IPR vyzvednout odznak.

„Hlavním cílem bylo pobavit lidi. Já jsem si vždycky myslel, že pupkem Prahy je Praha 3 a teďka to máme spočítané na zrnko písku. Mně se hrozně líbil projekt označení pólů Prahy a Ondřej Boháč mě pak nakopnul tím, když mi říkal, že střed vychází k nám na Balkán,“ řekl Ptáček.

Střed města je v průsečíku spojnic pražských pólů

„Je řada způsobů, jak stanovit střed nějakého tělesa nepravidelného jako Praha, ale toto je průsečík spojnic pólů. Je to jediný z těch způsobů, kdy se jedná o veřejně přístupné místo. I proto jsme jej zvolili,“ řekl Boháč.

Vyznačení středu navazuje na již označené póly města, tedy nejzazší body. Nápad vznikl při lockdownu kvůli pandemii covidu-19. „Říkali nám, ať se držíme co nejdál od lidí, a zároveň, že nesmíme překročit hranici okresu. Tak jsem si usmyslel, že s dětmi objedeme ty nejextrémnější body. Dal jsem to na facebook a lidé mi psali, ať jim dám souřadnice, že tam chtějí taky, tak jsme je nakonec označili sloupky,“ řekl Boháč.

Všechny čtyři pražské póly jsou na veřejně přístupných místech. Zcela přesně nejsou umístěny pouze západní pól, kde nejzazší místo Prahy vychází do areálu letiště, a východní, kde je zhruba o 50 metrů posunut blíže turistické trase na základě žádosti radnic okolních obcí. Důvodem bylo, že se v Úvalech na náměstí začali objevovat divočáci, které podle úsudku místních vyplašili z lesa turisté chodící ke sloupku označujícímu východní pól Prahy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související