Virtuální realita dobývá svět divadla, a to v podobě projektu Brejlando. Za netradičním zážitkem můžete zajít do vršovického Vzletu

13. září 2021

Virtuální biograf Brejlando je první stálý sál pro umělecký obsah v České republice. Po nasazení virtuálních brýlí čeká na diváka slovy nepopsatelný zážitek. Projekt vznikl spojením kulturního paláce Vzlet, kde je biograf umístěn, a společností Brainz Studios.

Brejlando si v kulturním paláci Vzlet ve Vršovicích mohou zájemci užít každý den kromě pondělí od 17 do 21 hodin. „Návštěvník přijde do Vzletu, vystoupá do nejvyššího poschodí a zde má možnost zakoupit si jednu z her, kterou mu přímo nastavíme do brýlí pro virtuální realitu. A pak si zde může sednout a užít zážitek, který trvá od jedné až do jedné a půl hodiny,“ vysvětluje Štěpán Kleník, spoluzakladatel Brainz Studios a jeden z tvůrců pojektu Brejlando.

Virtuální biograf Brejlando

Zájemci si mohou vybrat hru z repertoáru sedmi pražských divadel, která se zatím do projektu zapojila: divadla Minor, ABC, Vosto5, Divadla Na Zábradlí, Divadla pod Palmovkou, Divadla na Vinohradech a Divadla v Dlouhé.

Když byla během pandemie divadla zavřená, lidé si mohli nechat Brejlando přivézt kurýrem a virtuální inscenaci si užít u sebe doma. Využít této služby mohou i v současnosti.

Ve světě podle Kleníka podobné projekty již existují, ale žádný ve stejné podobě. „Ony existují formy záznamů divadelních her nebo koncertů, ale záznam znamená, že neměníte nic na stávající dramaturgii a scénáři a pouze tam položíte kameru a zaznamenáváte to, co můžou návštěvníci normálně vidět v divadle nebo na koncertě. Ale my jsme udělali reinscenaci. To znamená, že jsme opravdu upravili scénář, dobu, dialogy, scénu a všechno k tomu, aby vznikl nový zážitek, nový formát. Takže věříme, že jsme první na světě,“ dodává.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.