Víra může na prvním rande otevřít debatu o hodnotách. Je to ale ta nejintimnější věc, říká terapeut Vojtko

5. květen 2024

Na kolikáté schůzce se sympatickou osobou se odvážíte zeptat na to, jak to má s vírou a jestli vůbec v něco věří? Proč to není téma běžné konverzace? „Víra je nejintimnější věc. Svůj systém víry nikomu nevysvětlíte. Je to tak iracionální, že jakékoliv racionální argumenty od partnera nás můžou bolet a velmi zraňovat,“ vysvětluje v pořadu Leonardo Plus párový terapeut Jan Vojtko.

Víra může být velmi intimní téma, někdo ji také vnímá jako štít, který ho brání proti nepohodlí vnějšího světa. O to křehčí je sdílet ji s někým, s kým se právě seznamujeme.

Čtěte také

„Buď o tom vůbec nemluvíme, přitom je víra naší součástí, anebo s tím na rande rovnou začneme,“ popisuje terapeut Vojtko dva časté, ale naprosto odlišné přístupy.

Prozrazení náboženské příslušnosti může totiž při utváření partnerského vztahu otevřít debatu o hodnotovém nastavení. „Ve víře se schovává celý hodnotový balíček. Tím, že věřím v Boha, o sobě říkám spoustu věcí,“ podotýká.

„Je v tom také ujištění, jakou máme morálku. Jakákoliv víra přináší morální etický kodex, který si neseme a měli bychom se jím ‚řídit‘,“ vysvětluje Vojtko.

Smrt a slast

Může víra sloužit jako štít proti vnějšímu světu?

„Náš mozek potřebuje nástroj, jak se zbavit velmi silných obav a strachů o to, co se mnou bude,“ upřesňuje terapeut.

Čtěte také

Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud popsal, že lidé mají dva základní motivátory – strach ze smrti a touhu po slasti. Nazývají se také princip eros a thanatos. „Tyto dva principy jsou důvodem, proč nás osloví nějaký koncept víry,“ glosuje Vojtko.

„Partnerství je založené na tajemství, část intimity je nastavena na tom, že všechno nevím. Svůj systém víry nikomu nevysvětlíte. Je to tak iracionální, že jakékoliv racionální argumenty od partnera nás můžou bolet a velmi zraňovat,“ uzavírá terapeut.

Co je to spirituální inteligence? Proč potřebujeme rituály a procesy hojení? A jak nám téma Boha a smrti pomáhá dotýkat se smyslu života? Poslechněte si celý pořad, který moderuje Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , fos

Související