Více stromů, vodní prvky a větší prostor pro chodce. Dělníci začali s opravou dolní části Václaváku

15. duben 2020 10:49

Na Václavském náměstí v Praze je od středy rušno, dělníci tam totiž začali s opravou jeho první části. Zhruba za dva roky by tak na slavném náměstí měly být nové stromy, vodní prvky nebo větší prostor pro chodce.

Podle plánů magistrátu se má vyměnit například dlažba v celé spodní části, prostranství pro pěší bude výrazně širší, aby tady mohli lidé víc trávit volný čas. Ten jim má zpříjemnit třeba nová zeleň. Vysázené tu totiž budou nové stromy, vybudovat tady město plánuje třeba i vodní prvky. Omezený bude taky vjezd aut do této oblasti - mezi Jindřišskou a Můstkem. Řidiči se sem dostanou už jenom s povolením. Celá rekonstrukce spodní části má stát víc než 300 milionů korun.

Hotovo do dvou let

Dělníci by měli rekonstrukci dokončit do dvou let, většinu prací by ale měli podle náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka ze Spojených sil pro Prahu zvládnout letos, tak aby mohli příští rok na jaře opravy dokončit. Magistrát tedy upozornil, že se můžou termíny trochu měnit, i v souvislosti s koronavirovou krizí, zásadní zpoždění by ale být nemělo.

Plán magistrátu je v roce 2022 navázat pracemi právě v horní části, i tam má přibýt nová zeleň nebo třeba vodní nádrž. Tramvajová trať, která se má z Vinohrad na Václavské náměstí napojit, bude nakonec umístěná po okrajích. Do osmdesátých let, kdy tramvaje na náměstí cestující vozily, byly koleje uprostřed náměstí. Ten střed se ale teď má zvětšit, i tady bude víc místa pro chodce.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio