Více jak stovka "vespařů" brázdí Prahou, sešli se už podruhé

29. červenec 2012

Když si před 66. lety nechal Enrico Piaggio (Enriko Piadžio) zaregistrovat název skútru Vespa, určitě netušil, právě stvořil legendu. V Itálii se z něj stal rázem hit a jeho sláva brzy překročila hranice země. Vosa, jak zní jeho český překlad zasáhla motoristická srdce i v České republice.

Stejně jako loni, se právě v těchto dnech koná sraz jeho příznivců v prostorách pražského turistického kempu Džbán. Nadšenec a vášnivý skútříkář Miroslav Dvořák byl u toho.

Skútry se nedočkavě zařazují, poslední pokyny před startem a zhruba 130 strojů se za mohutného troubení vydává na spanilou jízdu do Roztok u Prahy. Na tvářích všech je vidět nadšení a pýcha, ale také menší nervozita. Přeci jen v takové formaci jedou někteří poprvé. Obavy ale zmizí hned při rozjezdu prvních skútrů. Jízdu si užíval každý.

"Já sice jezdím jako baťúžek, ale je to nádherné. Člověk má pocit volnosti a přestane řešit všechny problémy," směje se mladá dívka, která se s přítelem chystala na cestu.

I přední český herec David Matásek si jízdu patřičně užívá a přiznává, že jezdí často i mimo republiku

"Jezdím na motorce i do Itálie, tam je přeci Vespa doma. I podmínky pro jízdu jsou lepší a hlavně počasí přeje. Pro mě je lepší si užílat jízdu na skútru, než sedět v autě a koukat na hory z dálnice," vysvětluje.

"Ze země slunce, moře a dobrého vína přijeli po vlastní ose i nadšenci, kteří byli jednoznačnými vítězi kategorie, kdo přijede nejdál. Jsou tu samozřejmně Pražáci, lidi z Brna, Liberce a i z Bratislavy. Letos sem dojeli i tři účastníci z Italského Terstu, tak je o výhercích jasno," dodává viceprezident klubu Víťa Křížek.

Ten zároveň potvrdil, že příští rok budou v těchto tradičních spanilých jízdách pokračovat.

0:00
/
0:00
autor: Miroslav Dvořák
Spustit audio