Velkoplošné billboardy na domě u Nuselského mostu možná nebudou. Majitel chce dům zbourat navzdory památkářům

8. září 2021

Velká reklamní plocha výrobce telefonů, světelná LED obrazovka nebo plakát s fotografií Milady Horákové. Tím se v minulosti „proslavila“ brutalistní budova v pražské ulici Boženy Němcové. Ta je teď v ohrožení a hrozí ji demolice.

Majitel domu u Nuselského mostu, proslaveného spory o velkoplošné billboardy, oznámil, že ho chce zbourat. Firma Jizera Invest, vlastník domu, v pondělí požádala stavební odbor Městské části Praha 2 o svolení k demolici. „Žádost o odstranění stavby už na odbor výstavby dorazila. Nyní bude podrobena standardní kontrole,“ potvrdila informace serveru iROZHLAS.cz mluvčí městské části Andrea Zoulová.

Kdy padne rozhodnutí, není jasné. Úřad teď bude žádost posuzovat, verdikt by podle Zoulové mohl padnout do několika týdnů.

Budova z roku 1982 stojí v pražské památkové zóně, a k demolici se tak musel vyjádřit i Národní památkový úřad. Se záměrem zbourat budovu nesouhlasil právě proto, že se nachází v památkové zóně celosvětového dědictví UNESCO a navíc – nejsou k tomu závažné důvody.

Brutalistní administrativní budova Vojenských staveb v ul. Boženy Němcové.

„Budova patří k uměřeným, ale přitom autorsky sebevědomým vstupům novodobé architektury do pražského historického prostředí. Autoři stavbu citlivě začlenili do urbanistického a architektonického kontextu okolí, respektovali korunní římsu, respektive celkovou výšku sousedních domů a přirozeně okenními pásy navázali na rytmiku okolních fasád,“ zdůvodnila nesouhlasný názor Andrea Holasová, mluvčí pražských památkářů.

Jejich odborný posudek však není právně závazný a celé rozhodnutí má v rukou odbor památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. A tamní úředníci mají na celou záležitost opačný pohled: ve svém závazném stanovisku demolici připustil s podmínkou zachování plastiky umístěné v parteru.

„Musíme vždy zvážit všechny argumenty, posudky a stanoviska všech zúčastněných stran a poté vydáme rozhodnutí či závazné stanovisko,“ řekl ředitel odboru Jiří Skalický pro iROZHLAS.cz. S odkazem na neveřejné řízení však nechtěl být konkrétnější.

Brutalistní administrativní budova Vojenských staveb v ul. Boženy Němcové.

Mluvčí společnosti Jizera Invest Antonín Rosa argumentuje tím, že na rozdíl od obchodního domu Kotva, hotelu Intercontinental či Nové scény Národního divadla nepatří jejich budova mezi výjimečné stavby té doby.

„Natěsnání osmi pater do stejné výšky, kde jich sousední budovy mají maximálně šest, bohužel neumožňuje budovu modernizovat. Proto také zůstává mnoho let prázdná,“ obhajuje Rosa záměr společnosti.

Na místě by se měl postavit nový moderní dům z pera architektonického ateliéru Znamení IIII. 

Budova u Nuselského mostu dosud plnila stránky novin kvůli sporům o reklamní plochy umístěné na fasádě. Ta poslední – velká LED obrazovka – přestala fungovat na konci loňského roku. Stalo se tak poté, co pražský magistrát dotlačil provozovatele reklamy, společnost BigBoard k odstranění.

autor: Vít Kubant | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka