Velké oslavy na Staroměstském náměstí: Československý festival připomíná 100 let založení společného státu

8. září 2018

Jedna z největších veřejných oslav 100 let od založení Československa vypukne už dnes v půl jedenácté dopoledne na Staroměstském náměstí. Koná se tam Československý festival. Lidé se mohou těšit například na koncerty, tanec, divadlo, zajímavé osobnosti či ukázky řemesel.

Co se týká hudby, festival nabídne pestrou směs stylů a žánrů. Návštěvníky čekají dobové módní přehlídky, folklorní vystoupení, kramářské písně, jazz, swing i rock. Mimo jiné se představí slovenský Fats Jazz Band, Žlutý pes, Vladimír Mišík & Etc nebo skupina Družina. „Cílem festivalu je představit tradice, kulturu, řemesla a další oblasti života v České a Slovenské republice. Program připravujeme tak, aby se nenudili děti ani dospělí, Češi, Slováci ani cizinci," říká šéf organizačního výboru oslav Jiří Král. Lidé také spatří osobnosti, které ztělesňují starší i nedávnou historii obou států – vojenští veteráni, sportovci, vědci či umělci.

Slováci budou mít své stanoviště také v prostorách Betlémské kaple. Tam čeká návštěvníky „proměna" v dobovém holičství či módním salonu, pochutnat si mohou na vínech a místních produktech z oblasti Bratislavy. Do Prahy se chystá s prezentací celkem 16 oblastí. „Ve spolupráci s městem Bratislava se ze Slovenska na Československém festivalu představí to nejlepší z oblasti cestovního ruchu od Tater k Dunaji," podotkla Klára Badinková ze zahraničního zastoupení cestovního ruchu Slovenska. České a moravské kraje a město Praha se budou prezentovat také v Karolinu Univerzity Karlovy.

autor: jp
Spustit audio