Velké malé zprávy 2. dubna 2002

3. duben 2002
Velké malé zprávy

Turistům hrozí v Brazílii nemoc dengu. Maso divokých zvířat, které jedli pravěcí lovci, bylo zdravější než ze současného chovného dobytka. Za rozdíly v depresi možná mohou geny. Narcisové jsou protivní spolupracovníci, ale udělají práci, která nám nevoní. Vědci možná vyřešili záhadu natvrdo uvařeného vajíčka.

Turistům hrozí v Brazílii nemoc dengu, proti níž nelze očkovat. Na vysoké riziko nákazy upozorňuje cestovatele ministerstvo zahraničních věcí. Nemoc přenášejí komáři z rodu Aedes, takže by se lidé měli na cestu vybavit repelenty a v místě pak nosit světlé oblečení s dlouhými rukávy.

Inkubační doba je tři až 14 dní. Pokud člověk po návratu trpí chřipkovými obtížemi, měl by vyhledat lékaře. Klasická forma dengu se projevuje jako akutní horečnaté onemocnění, horečka přijde náhle a trvá tři až pět dní. Pacienta bolí hlava, svaly a klouby, má ztrnulé držení těla a poruchy chůze.

Maso divokých zvířat, které jedli pravěcí lovci, obsahuje zdravější tuky než současný chovný dobytek. Tento objev podporuje myšlenku, že paleolitická strava je klíčem k dobrému zdraví. Před 15.000 lety, před nástupem zemědělství, jedli lidé maso ulovených zvířat a ryb a k tomu semena a rostliny, které nasbírali. Z toho důvodu byli zdravější, tvrdí odborník na výživu Lauren Kordejn z univerzity v americkém Coloradu.

Kordejn se svými kolegy prokázal, že maso divokých jelenů, srn a antilop obsahuje prospěšnější tuky než maso z dobytka krmeného obilovinami. Přechod ke stravě našich předků by mohl přispět k boji proti globálnímu šíření obezity a s tím souvisejících nemocí, soudí expert.

Deprese u obou pohlaví se liší, a to zřejmě v samotné podstatě - genech, píše magazín Newscientist. Studie pitsburské univerzity tvrdí, že v genetickém základě klinické deprese u mužů a žen jsou zásadní rozdíly. Tým porovnal genetické znaky 50 žen a mužů s opakující se depresí a 50 žen a mužů, kteří v životě depresi neměli.

Na chromozomech našli 19 míst, která by mohla mít něco společného s touto nemocí. Jen tři měla zároveň obě pohlaví. Klinickou depresí trpí zhruba 3 procenta populace. Vedoucí projektu doufá, že výzkum pomůže vysvětlit, proč ženy mají depresi dvakrát tak často, zato muži ve své depresi například častěji páchají sebevraždu.

Rozčiluje vás sobecký kolega? Psychologové ve studii zveřejněné v magazínu Newscientist sice přiznávají, že se sobcem je těžké vyjít, na druhé straně na pracovišti ho můžete náležitě využít. Narcisové jsou totiž ochotni udělat práci, která ostatní odradí. Za normálních okolností sobci nechají dřít kolegy a přijdou až nakonec, aby mohli slíznout smetanu. Pokud se ale mohou vytáhnout, předvést, udělají práci klidně i za vás.

Odprezentují například projekt, přestože se všichni stydí, pozdraví se s novým šéfem, když se ostatní schovávají v kantýně. Ve výzkumu nejdříve mezi 250 lidmi psychologové zjišťovali, jak hodně je kdo narcisistický. Potom jim předložili několik testů - děstkou hru na operaci, šipky a aritmetické a kreativní testy. Ti, kdo byli větší sobci, si vedli o 20 procent lépe, pokud měli možnost se před ostatními vytáhnout.

A teď zpráva velikonoční: Pokud vám ještě zbylo natvrdo uvařené vajíčko, zkuste ho na stole roztočit. Pokud budete mít štěstí, vajíčko se postaví na plochou stranu. Vypadá to, že fenomén odporuje zákonu gravitace, protože těžiště vajíčka se přemisťuje nahoru, ale existuje vysvětlení.

Záhadou se naprosto vážně zabývali anglický matematik a japonský fyzik. V časopisu Nature pak vysvětlili, že záleží na správném tření: Když jsou podmínky pro tření ideální, část odstředivé síly jakoby přeteče do horizontální energie, která začne vajíčko posouvat nahoru. Se syrovým vajíčkem trik nefunguje, protože většina odstředivé energie se v tekutině uvnitř rozloží.

autoři: ark , pev
Spustit audio

Více z pořadu