Velká Británie se naposledy rozloučí s královnou Alžbětou II. Pohřeb začne v poledne

19. září 2022 09:57

Spojené království se v pondělí v poledne rozloučí s královnou Alžbětou II. ve Westminsterském opatství. Na pohřeb se z celého světa sjíždí stovky státníků, mezi nimi americký prezident Joe Biden nebo japonský císař Naruhito. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala (ODS). Londýn očekává nápor až milionu nových lidí, kteří se státnímu pohřbu chystají přihlížet.

Státní pohřeb Alžběty II. se v londýnském Westminsterském opatství uskuteční v pondělí 19. září od 12.00 našeho času. Samotnému obřadu předchází podle přesného harmonogramu řada formalit včetně přesunu rakve s královnou, po ceremonii budou následovat dvě minuty ticha, smuteční průvod a uložení rakve do hrobky na hradě Windsor.

Na pohřbu se očekává účast zhruba 500 hlav států a vlád, vysokých představitelů a členů zahraničních panovnických rodů. Mezi dalšími hosty budou francouzský prezident Emmanuel Macron, německý prezident Frank-Walter Steinmeier, italský prezident Sergio Mattarella či irský prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin.

Osm vnoučat zesnulé královny Alžběty II. drželo v sobotu vigilii u její rakve - princové William a Harry - synové krále Karla III., Zara Tindallová a Peter Philips - děti princezny Anne, princezny Beatrice a Eugenie - dcery prince Andrewa, Louise a James

Očekává se, že se mnoho hostů před pohřbem pokloní rakvi s královnou ve Westminsterském sále a podepíše se do kondolenční knihy.

V předvečer státního pohřbu byla slavnostní recepce, kterou v Buckinghamském paláci pro zahraniční smuteční hosty uspořádal král Karel III. Pro mnoho lídrů to byla výjimečná příležitost ke společným rozhovorům.

Rozloučení veřejnosti

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a stala se nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách.

Od středy byla rakev s královnou vystavena ve Westminsterském sále, kde se veřejnost mohla s Alžbětou II. rozloučit. Během nedělního poledne byla fronta zhruba na 14 hodin. Úřady tak v neděli vyzvaly, aby se lidé do zástupu už neřadili. V průběhu dne pak rozhodli o uzavření fronty kvůli naplněné kapacitě. Podle odhadů se královně mohlo přijít poklonit 750 tisíc lidí. Westminsterský sál se uzavřel v 7.30.

Smuteční průvod ve středu v Londýně doprovodil  královnu z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu, Westminsterského paláce. Rakev s Alžbětou II. táhlo na lafetě šestispřeží Královského dělostřeleckého pluku.

V přímém přenosu bude pohřeb vysílat televizní stanice BBC, ITV a Sky a smuteční obřad bude možné sledovat mimo jiné ve zhruba 125 kinech po celé Británii. Kinematografická asociace upozornila, že kapacita některých filmových sálů je už zcela rezervována. Pohřeb bude rovněž k vidění na velkoplošných obrazovkách v mnoha parcích, na náměstích i v katedrálách.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související