Vedoucí Záchranné stanice hl. m. P. pro volně žijící živočichy Václav Nejman: Lidé si fotí se selaty klidně i selfie. To může být nebezpečné

Hostem pořadu K věci byl Václav Nejman, vedoucí Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy.

Moderátorka Štěpánka Duchková se ho ptala, jak Praha řeší problém přemnožených nutrií a také, jak se zachovat, když potkáme divoké prase, třeba se svým čtyřnohým miláčkem. „Okamžitě zavolat psa na vodítko k sobě a odejít od divokého prasete. Ten pes, pač je to lovec, tak se snaží pudově na něj zaútočit, ale bohužel ten pes, jak nemá zkušenosti s divočákem, tak ten divočák se může bránit a stává se, že psa potrhá či ho může dokonce zabít,“ vysvětluje v rozhovoru.

A co když divočáka potkáte sami? „Nebude útočit. Když uvidíme divoké prase, tak se snažíme odejít někam jinam. Divoká prasata tady jsou na lidskou přítomnost velmi zvyklá. Znám dokonce případy, kdy divoké prase leželo 15 metrů od cesty, kde ten den prošlo 400 lidí a spinkalo tam a lidi mu byli s prominutím úplně jedno. Ale bohužel v současné situaci mají bachyně malá selata, a proto jsou velmi ostražité. Ta selata, jak jsou zvědavá, tak se můžou objevit někde u cesty, rýt tam v hlíně a podobně. A lidem, jak to přijde roztomilé, tak místo toho, aby odešli, tak si vezmou mobil a vyfotí si s ním třeba i selfie. Může se tedy i stát, že z toho křoví vyběhne bachyně a může člověka zahnat. I to se stát může,“ dodává.

Spustit audio