Ve slovenských Vysokých Tatrách zemřeli tři lidé, v polské části zahynula turistka

30. prosinec 2015

Ve Vysokých Tatrách na Slovensku přišli dnes dopoledne o život tři lidé, pravděpodobně horolezci. Horská záchranná služba Českému rozhlasu potvrdila, že oběťmi jsou občané Slovenska. Na polské straně hor pak zahynula polská turistka.

Operační středisko Tatranské horské záchranné služby informovalo, že na obou místech neštěstí, v Malé Studené dolině pod Prostředním hrotem a v oblasti Rovienok, zasahovali horští i letečtí záchranáři.

Podle slovenských médií je jedním z mrtvých mužů 34letý horolezec z Bratislavy. Totožnost dalších dvou mužů, které našel chatař v Malé Studené dolině, není zatím známa.

„V současnosti probíhají úkony nutné pro transport těl obětí,“ uvedla po poledni na svém webu horská služba.

Na polské straně našli dopoledne mrtvou ženu, která spadla během horské túry. Těhotnou Polku se záchranáři marně pokoušeli oživit, zemřela vzápětí po přepravě do nemocnice.

Z horského chodníku se dnes zřítil také český turista. Pád směrem k Zelenému plesu ale přežil a se zraněními skončil v popradské nemocnici.

Záchranáři varují před výlety do hřebenových partií. Turistické stezky jsou v Tatrách namrzlé a navíc v zimním období oficiálně uzavřené. Stmívat se začíná už po půl čtvrté.

autoři: pev , ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio