Vánoční hvězda, jmelí nebo barborky. Víte, proč symbolizují čas adventu?

1. prosinec 2021

Čas adventu znamená řadu zvyků a tradic, jednou z nich je samozřejmě vánoční výzdoba. K té patří jmelí, větvičky barborek, brambořík, ale také rostliny pocházející z exotických krajů jako vánoční hvězda, hvězdník nebo vánoční kaktus.

„Rostliny doprovázejí Vánoce už od nepaměti a i za našich babiček se domovy zdobily nejen větvičkami třešní – barborkami a jmelím z domácích zdrojů, ale zahradníci pěstovali a na trzích prodávali před Vánoci i řadu tropických rostlin, jako jsou vánoční hvězdy, vánoční kaktusy, nebo dokonce i malé palmy a cykasy. Měli bychom však mít na paměti, že velké množství tropických rostlin patří mezi jedovaté, a podle toho bychom s nimi měli i zacházet,“ upozorňuje Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Třešeň větev květy barborka

Barborky

Před Vánoci zdobily snad všechny venkovské chalupy. Podle starého lidového zvyku si hospodyňky čtyři týdny před Vánoci nařezaly větvičky třešní nebo višní, aby jim do Vánoc vykvetly. Rozkvetlé barborky mají symbolizovat zimní slunovrat nebo také příchod nového světla v podobě Ježíše Krista. Barborka je rostlina zasvěcená sv. Barboře a v zimě tvoří křehké listové růžice. Z nich se připravoval salát, špenát a hospodyně je přidávaly do adventních a vánočních jídel. 

Jmelí

Jmelí se v domácnostech tradičně zavěšuje

Před Vánoci ho najdeme ve většině domácností, původ v českých tradicích však nemá. „Je to posvátná rostlina Keltů a zvyk zavěšování jmelí k nám přišel přibližně před sto lety z Anglie. Tak, jak je to v přírodě, jmelí musí viset i v příbytku a nikdy se nedává do vázy. Ztratilo by svoji magickou sílu. Jmelí se zavěšuje na Štědrý den ráno a visí v domácnosti celý rok. Poté se nahrazuje jmelím novým. Staré jmelí se nesmí vyhodit, ale obřadně spálit. Do domu přináší štěstí, zdraví a boží požehnání,“ vysvětluje Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky v Botanické zahradě hl. m. Prahy.

Brambořík

Brambořík, další z rostlin patřících k předvánočnímu času

Brambořík je další rostlinou, která svým květem rozzáří advent. Vyskytují se především v oblasti východního Středomoří, v Malé Asii a v Íránu. U nás ve volné přírodě roste brambořík nachový, zejména na jižní Moravě, například v národním parku Podyjí. Je to ale zákonem chráněná rostlina, rozhodně není možné přinést si ho domů. Do vánočních květináčů patří jen šlechtěné kultivary, nejčastěji v bílé a červené barvě. Brambořík potřebuje dostatek vláhy a pro kvetení je ideální teplota okolo 16 stupňů. Při vyšších teplotách rychle odkvétá. A pozor, brambořík má jedovatou hlízu, glykosidy, které obsahuje, mohou být nebezpečné pro domácí mazlíčky i pro člověka.

Vánoční hvězda

Vánoční hvězda v červené barvě

Oblíbená vánoční hvězda neboli pryšec překrásný pochází až z Mexika a hojně se vyskytuje ve Střední Americe. „Aztékové používali vánoční hvězdu jako zdroj červeného barviva i jako léčivou rostlinu. Spojení pryšce překrásného a Vánoc se datuje do 16. století. Podle legendy chtěla chudá dívka uctít narození Ježíše dárkem, ale byla bez prostředků. Anděl jí tedy vnukl myšlenku, aby sebrala na okraji cesty před kostelem semínka a dala je na oltář. Ze semínek vyrostla nádherná rostlina, jejíž červené květy se staly symbolem Ježíšova narození, připomínkou hvězdy betlémské,“ dodává Jarmila Skružná.

Vánoční hvězda může mít i bílou verzi

Stejně jako ostatní pryšcovité rostliny roní při poranění bílý latex. Ten může být při kontaktu s pokožkou dráždivý. Rodiče by měli dát pozor na děti a zabránit náhodnému požití částí této rostliny, jelikož je mírně jedovatá.

Hvězdník

Hvězdník

Další jedovatou tropickou vánoční květinou je hvězdník neboli rytířská hvězda, původem z Jižní Ameriky. Je symbolem éterické krásy, ale také bohatství, štěstí a pohody. Cibule hvězdníku obsahuje toxické alkaloidy, které mohou způsobit bolesti hlavy a břicha. Laická veřejnost často zaměňuje hvězdník s velmi podobným příbuzným z jižní Afriky, a to je amarylis.

I v obchodech se hvězdník pod tímto názvem často prodává. Amarylis se vyskytuje velmi vzácně, běžně jej u nás nelze koupit. Od hvězdníku se liší například tím, že rozkvétá na podzim, a tak byste se od něj nádherných květů na Vánoce nejspíš nedočkali.

Vánoční kaktus

Vánoční kaktus

Tropickou rostlinou je také vánoční kaktus, který má svůj původ v Brazílii a roste epifytně v korunách stromů. „Vzhledem k netradiční době květu v našich zeměpisných šířkách je oblíben především v době Vánoc. Latinské jméno rostliny připomíná známého sběratele a pěstitele kaktusů Frédérica Schlumbergera. Do rodu patří šest druhů, z nichž poslední byl popsán až v 70. letech 20. století,“ upřesňuje Jarmila Skružná. Vánoční kaktus se vyznačuje nápadně velkými květy s délkou kolem 10 centimetrů a šířkou kolem 7 centimetrů. 

Vánoční dekorace a vázy zdobí i nejrůznější stálezelené rostliny a keře, například cesmíny a mahonie, které symbolizují stabilitu, spokojenost a harmonii. S mnoha těmito rostlinami se můžete setkat i při návštěvě Botanické zahrady Praha.

Cesmína
autor: | zdroj: Botanická zahrada Praha
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka