Vandalové na Hanspaulce podpalují kontejnery a sprejují po autech. Dívejte se a vše nám hlaste, vzkazuje lidem policie i radnice

17. prosinec 2012

Tři hořící kontejnery na papír a pět posprejovaných aut. Tisícové škody za sebou za posledního půl roku zanechali neznámí vandalové ve vilové čtvrti Hanspaulka v Praze 6 - Vokovicích. Vypátrat se zatím podařilo jen mladíka, který podpálil jednu z popelnic. Kdo ale škody zaplatí? A kdo se postará o to, aby se podobné případy neopakovaly? Po odpovědích pátrala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Nechápu, co s tím teda sledovali…" Nezodpovědnost, ignorance, neúcta k cizímu majetku. Takto právem vnímají obyvatelé Vokovic jednání neznámých vandalů, kteří přímo před jejich domovy ničí kapoty kolemstojících aut a zapalují kontejnery.

„Většinou se to stává po fotbalovém utkání Dukly Praha, takže je to většinou z pátku na sobotu. Takže můžeme s určitou pravděpodobností říci, že jde o nějakého návštěvníka této akce, ale není nic konkrétního, protože jsme nikoho nikdy nechytili," komentuje situaci mluvčí majitele shořelých kontejnerů Pražských služeb Julian Záhorovský s tím, že za poslední tři čtvrtletí tak v Praze 5 a 6 vandalové zničili celkem 88 popelnic.

V celé Praze je to pak za letošek více než 600. Útoky vandalů jsou znepokojující tím víc, že na viníky se přijde jen velmi zřídka.

Počmárané a zapálené kontejnery

„Máme ztížené dokazování. Hasičský záchranný sbor na místě ve většině případů vyloženě neurčí, že ta popelnice byla zapálená úmyslně. K zapálení mohlo dojít i z nedbalostního jednání, tudíž v případě, že se nám nepodaří zjistit indicie k tomu, že by se mohlo jednat o úmyslné zapálení, tak případ zůstává ve fázi zaevidování," vysvětlil postup policejní mluvčí Jan Daněk.

Uhlídat spletité uličky Hanspaulky je přitom podle něj pro policisty a strážníky velmi obtížné. V jednom případě to ale přece jen vyšlo.

Konkrétně 22. září se policistům podařilo zadržet mladíka, který úmyslně popelnici zapálil. Na základě svědectví jedné osoby policisté mladíka vypátrali a bylo mu sděleno obvinění ze spáchání trestného činu poškození cizí věci."

Boj proti neznámým vandalům se snaží vést i radnice Prahy 6. Na pomoc má zatím 49 bezpečnostních kamer a další plánuje umístit na vytipovaná místa. Mezi nimi je i ulice Na Pískách, kde jeden z kontejnerů hořel. V úvahu podle mluvčího městské části Adama Halmošiho připadají i obě další ulice, kde k posledním útokům vandalů došlo.

„Ten postup je vždy takový, že městská část ve spolupráci s policií vytipovává určité lokality, kam by se daly kamery umístit. Určitě ulice Sušická, případně ulice Na Karlovce se může v tom seznamu objevit. Pak ale záleží na tom, zda magistrát to umístění kamery povolí a samozřejmě roli také hrají finance, protože jedna kamera vyjde zhruba na 750 tisíc korun."

Zničená auta

Také proto radnice, stejně jako policisté, v těchto případech spoléhají především na očité svědky.

Toho pachatele se podařilo dopadnout díky všímavosti občanů. Takže jsme rádi a moc nám to pomáhá, když nám lidé dávají tipy na případné vandaly. Praha 6 má i unikátní systém lokálního MMSingu, kde není problém poslat fotografii přímo na určitou uvedenou centrální adresu. Samozřejmě jsou tady pak i telefonní linky, kde začneme případ řešit."

Praha 6 tak uvítá jakékoliv informace o řádění vandalů, a to i přestože 88 shořelých kontejnerů a několik posprejovaných aut za 9 měsíců není podle Pražských služeb ani policie číslo nijak výjimečné. Příště se totiž může jednat právě o váš majetek.

autor: eku
Spustit audio