Válka trvá a pomáhat je stále potřeba, říká koordinátor humanitární pomoci organizace ADRA

4. srpen 2022 16:20

Humanitární organizace ADRA stále pomáhá Ukrajině. Téměř každý týden odesílá na Ukrajinu kamiony s pomocí, v Česku provozuje dobrovolnická centra.

Kvůli ruské invazi musela opustit své domovy asi třetina Ukrajinců. Podle OSN jen asi 6 milionů odešlo ze země úplně. Dalších 7 milionů zůstává na Ukrajině a potřebuje pomoc. Přímo na místě se o ně stará například česká organizace ADRA.

Její celostátní koordinátor humanitární pomoci Josef Koláček se nedávno vrátil do Zlína z další mise. Mluvil s ním reportér Roman Verner.

Hlavní logistické centrum má ADRA v západní části Ukrajiny. I když jsou to místa vzdálená válečným zónám, klid místní rozhodně nemají, upozorňuje Josef Koláček.

Co  konkrétně ADRA nyní Ukrajině poskytuje? V České republice je to síť 15 dobrovolnických center, které pomáhají například s jazykovými kurzy nebo s organizací jiných aktivit. Přímo na Ukrajině je to pak logistická podpora hlavně potravinové pomoci. ADRA ale už připravuje i pomoc na podzim a zimu, kdy na Ukrajině bude potřeba oblečení, spacáky, kotlíky, kamínka a podobně.

Josef Koláček k pomoci dodává: „Lidé by neměli zapomínat, že válka trvá a pomáhat je stále potřeba. Já si myslím, že je důležité být vnímaví.“ Lokální pomoc uprchlíkům by podle něj měli zájemci konzultovat, ať už s ADROU nebo jinými sociálními organizacemi.

Poslechněte si rozhovor s Josefem Koláčkem.

Spustit audio

Související