V ulicích Prahy jezdí speciální tramvaj upozorňující na příznaky mozkové mrtvice

29. říjen 2019

V centru Prahy v úterý můžete potkat speciální tramvaj s názvem Čas je mozek. Když do ní nasednete, dozvíte se, jaké jsou první příznaky mrtvice a co dělat, když je u sebe nebo někoho dalšího zpozorujete. Podle neurologů z pražského Motola totiž ty základní příznaky zná asi jen třetina lidí. To vede k tomu, že pacienti se nedostanou k léčbě včas. A právě to je rozhodující pro to, jaké následky bude mrtvice mít.

Tramvaj jezdí až do 18.00 hodin. Nevynechá žádnou zastávku, naopak se na každé zdrží trochu déle. Vystoupí z ní totiž lékaři a zástupci nadace Čas je mozek, která akci organizuje, a zvou lidi na jízdu zdarma, během které se dozví základní příznaky mrtvice.

Ročně mrtvice v Česku postihne asi 30 tisíc lidí a skoro devět tisíc jich zemře. Podle neurologů je ale až dva tisíce úmrtí zbytečných. Kdyby totiž lidé rozpoznali správně příznaky mrtvice a přišli včas, mohli by je lékaři zachránit. Až ve 40 procent případů se ale stává, že pacienti nevyhledají pomoc v době, kdy se ještě dá zabránit trvalým následkům mrtvice. Rozhodující je přitom první hodina od příznaků.

Ve speciální tramvaji se dozvíte ještě například to, že záchrannou službu je potřeba zavolat už při jednom jediném příznaku mrtvice. A přivolání záchranky je také důležité - lékaři totiž upozorňují na to, že by člověk nikdy neměl někoho s mrtvicí do nemocnice vozit sám, protože nemusí vědět, kam přesně zamířit a zbytečně se tím ztratí čas.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio