V Třinci zachránili poslední dvě dřevěnky, ve kterých dříve bydleli hutníci z místních železáren

5. červenec 2023 06:20

Do poslední fáze vstupuje v Třinci oprava posledních dvou dřevěnek určených pro hutníky. Před více než sto lety je místní železárny vystavěly pro své pracovníky, aby to neměli tak daleko do práce. V Česku jde o ojedinělou věc. Dělnickou kolonii postavenou ve stylu horských chalup nikde jinde nenajdete. Zánik dřevěnek se povedlo odvrátit na poslední chvíli.

Chalupy z roku 1877 od železáren je dělilo jen pár stovek metrů. „Oni chodili i dvacet kilometrů a tehdy byla směna dlouhá 12 hodin. Aby nemuseli chodit tak daleko, byli brzo v práci a zároveň mohli trávit čas i s rodinou, tak se to vybudovalo,“ přibližuje důvody vzniku kolonie Dana Poloková z třineckého muzea. Pracovníci z okolních hor se v dřevěnkách mohli cítit jako doma.

„Máme potvrzeno Národním památkovým ústavem, že je to rarita, která nemá u nás obdoby,“ dodává Marian Razima z regionální rady, spolku, který o dřevěnky pečuje.

Bydlení pro pracovníky Třineckých železáren

Jak se Třinec stával městem, tak se hutníci stěhovali do bytů. A kolonie se vyprazdňovala. Někde už využívali jen zahradu, v některých se podle Mariana Razima děly utajené aktivity. „Dokonce jsme při vyklízení zjistili, že tady pančovali alkohol, chovali různá zvířata – želvy, papoušky, hady,“ vyjmenovává.

Záchrana přišla včas. Poslední dřevěnky jen tak tak držely pohromadě. Teď už mají dřevěnky novou šindelovou střechu, vyměněné trámy a pracuje se i na podlahách. „Když se vešlo, tak tam byla kuchyň, malá chodbička do spíže a obytná místnost. Mělo to nějakých 40 metrů čtverečních,“ říká řemeslník Pavel. Je z Valašska, kde umí takové chalupy opravovat nejlépe.

Dřevěnky se připravují pro turisty. V příští sezóně otevřou nadohled od železáren zbrusu nový skanzen.

Jedna z posledních dvou dřevěnek
Spustit audio

Související