V senátu se koná konference k projektu "Svobodně!"

5. květen 2011

V senátu vrcholí oslavy šedesátého výročí prvního vysílání Rádia Svobodná Evropa. Od rána se tam koná konference Svobodně. Dolní komora parlamentu přivítala řadu významných hostí, včetně předsedkyně vlády Slovenska Ivety Radičové a českého premiéra Petra Nečase. Akci pořádá Český rozhlas a Ústav pro studium totalitních režimů.

Konference Svobodně! je složena hned z několika bloků, dopoledne patřilo státníkům. Jako jedna z prvních promluvila v hlavním sále senátu Iveta Radičová a vyzdvihla význam Svobodné Evropy pro šíření demokracie v Československu.

"Demokracia, sloboda, zodpovednosť sú základné hodnoty dôsledného ľudského života, života každého z nás. Tento pilier Slobodná Európa znamenala a odovzdala tak štafetu s plnou dôverou médiám, ktoré sa slobodně rozvíjali po roku 1989 a navzdory všetkému, chci konštatovať, že sa majú čomu od Slobodné Európy ešte aj dnes učiť.„

Premiér Petr Nečas označil začátek vysílání Svobodné Evropy za milionový nápad a přirovnal stanici k beranidlu, které bořilo informační zdi komunistického režimu.

"Byla to opravdu plnohodnotná, plnokrevná žurnalistika, kdy jsme slyšeli nejen zpravodajství v češtině a slovenštině, ale nesmírně fundované a kvalifikované komentáře. Pro řadu z nás, nebo troufám si říci, pro všechny posluchače Radia Svobodná Evropa před rokem 1989 to byla v podstatě i vzdělávací instituce."

Dalších příspěvku se chopili historici, kteří se zabývali například situací v rádiu v padesátých letech. Na programu je také fenoméne agenta Minaříka nebo letákové operace Svobodné Evropy pro Československo. Na konferenci se podílí také Ústav pro studium totalitních režimů. Ředitel ústavu Daniel Herman připomenul houževnatost stanice kterou se komunistickému režimu nepodařilo přes veškeré snahy utišit.

"Všechny ty zdi které stavěl, všechny ty ostnaté dráty nabité elektřinou, prostě nezastavily svobodnou informaci, která je dokázala překonat. S pohledu současného světa to můžeme přirovnat k síle internetu. Tehdejší době, v padesátých a šedesátých letech, právě rozhlasové vlny měly podobný efekt jako má dnes internet a můžeme se podívat do některých autoritativních režimů v současném světě, jaký problém mají s tím, aby svobodnou informaci odstřihli od svých občanů. Je to problém, ta síla svobodné informace je obrovská."

Odpoledne budou pod hlavičkou "Lidé Rádia Svodobná Evropa" diskutovat bývalí zaměstnanci stanice, například Pavel Pecháček. On-line přenos můžete sledovat na svobodne.rozhlas.cz

0:00
/
0:00
autor: Petr Kořínek
Spustit audio