V pražském Autoklubu se mohou milovníci aut nadechnout vůně benzínu z obrazů Pavla Holého

5. říjen 2021

FEIGLGALLERY a Autoklub České republiky zahájily minulý týden v Opletalově ulici výstavu s názvem NO PHOTOS – Classic cars klasickou malbou. Autorem hyperrealistických obrazů unikátních automobilů je akademický malíř Pavel Holý.

„Asi jako každého malého kluka zajímají auta, tak tady na výstavě můžete vidět kopii nejstaršího dochovaného obrázku automobilu. Je z první třídy, to znamená zhruba rok 1975, ze sešitu, který se jmenoval Věcné učení. A je to obrázek autobusu pravděpodobně 706 RTO,“ přibližuje své začátky akademický malíř a dodává, že auta vydržel malovat po celý život.

Pavel Holý vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v Ateliéru klasických malířských technik profesora Zdeňka Berana. Někteří profesoři prý k vášni k tématu automobilu příliš tolerantní nebyli. „Buď jsem to maskoval, nebo jsem maloval poměrně veliké detaily, ze kterých nebylo poznat, že to je automobil, anebo jsem prostě musel odběhnout k nějakým jiným technickým tématům,“ vzpomíná.

Pavel Holý: Bugatti, olej na plátně, 2019

Jeho portréty starých veteránů i moderních luxusních vozů působí velmi reálně a divák si je může splést s fotkou. Pavel Holý to vysvětluje tím, že už od mládí měl potřebu malovat tak, aby to bylo do detailu. „Dokonce na střední škole byl jeden pan profesor, který se mě snažil odnaučit malovat detailně. Měl jsem penál a v tom naostřené HB tužky a on mě odnaučoval tím, že sehnal širokou, tlustou a měkkou zednickou tužku a měl jsem příkaz malovat jenom touhle tužkou,“ vypráví Pavel Holý s tím, že i tento profesor musel nakonec ustoupit.

Jako nejkrásnější období automobilů vnímá éru let v rozmezí zhruba 1955 až 1975. „Designéři automobilů byli nejsvobodnější. Co si vymysleli, to šlo do výroby,“ zdůvodňuje. Výstavu NO PHOTOS – Classic cars klasickou malbou můžete navštívit v pražském Autoklubu každý všední den do konce října.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.