V Praze vzniká první socha Marie Terezie. Nebude mít ruce ani vlasy

27. červenec 2020

Jediná vládnoucí žena na českém trůně bude mít v Praze svou první sochu. Pět a půl metru vysoká silueta Marie Terezie, které někteří začali přezdívat šachová figurka, teď vzniká pod rukama umělce Jana Kováříka. 

Sochař Jan Kovářík přiznává, že se mu o tvorbě sochy už i zdá. „Mně se zdálo o tom procesu. To máte tisíce drobných úkolů. Občas zjistíte, že je tam někde možnost chyby, tak se snažíte najít možnost řešení,“ říká sochař.

Sochař Jan Kovářík sype do kyblíku jednu ze složek stavebního materiálu. Sochu Marie Terezie bude odlévat z geopolymerní směsi - tedy z umělého kamene.

„Tady máme zrovna připravenou konstrukci, která nám bude držet formu samotné hlavy,“ popisuje. Socha je opravdu veliká, měří pět a půl metru a tak hlava může připomínat velké vejce. Kovářík vysvětluje, proč dílo tvoří v takové velikosti. „Park je docela rozsáhlý, takže tam nám nepřišlo vhodné dávat něco malého.“

Šachová figurka

Pražská Marie Terezie bude úplný opak slavné vídeňské sochy. Narozdíl od hodně zdobeného díla v rakouské metropoli tady hraje hlavní roli silueta. Nebude mít ruce, ani vlasy, a trup a široká sukně zůstane bez jediné ozdoby.

„Je sranda, že spousta lidí začíná říkat, že to vypadá jako figurka z deskové hry. Já to nikomu neberu. Protože si můžeme představit, že Marie Terezie byla jakousi figurkou na deskové hře Evropy," komentuje sochař. 

Marie Terezie od sochaře Jana Kováříka a architekta Jana Proksy bude stát ve stejnojmenném parku u Prašného mostu. Místo pro ni vybrala radnice šesté městské části, říká místostarosta Jan Lacina ze Starostů a nezávislých. „Ono to souvisí s těmi mariánskými hradbami, které vidíte za sebou. V každém tom záhybu měla městská část ambici umístit nějaké výtvarné dílo.“

Proti umístění sochy se ale postavili někteří lidé. Kritizovali hlavně umístění díla do parku, kde v roce 1942 padl člen protinacistického odboje Václav Morávek.

„Je potřeba zdůraznit, že toto místo vzniklo až vybudováním tunelu Blanka. Tady byly tenisové kurty a částečně to místo bylo zavřené,“ připomíná místostarosta Lacina. Osmitunový pomník plánují autoři a vedení Prahy 6 odhalit letos v říjnu.

autoři: Marie Veselá , onz | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio